Een inwoner van de gemeente Haarlem is maandag positief getest op het coronavirus. De persoon heeft het virus opgelopen bij het bezoek aan een inmiddels andere bevestigde patiënt binnen Nederland, aldus gezondheidsautoriteiten.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

De gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) in de regio Kennemerland houdt het gezin van de patiënt in de gaten en doet contactonderzoek.

Mogelijk gaat het om de twintigste patiënt binnen Nederland. Maandag steeg het aantal ziektegevallen sowieso van tien naar achttien, meldde het RIVM, en kwam er ook nieuws naar buiten dat een vijfjarig kind uit Alphen aan den Rijn het virus draagt.

Echter is niet duidelijk of het kind al tot de acht nieuwe patiënten behoorde, of de negentiende patiënt in Nederland was.

Van drie eerdere patiënten is nog onduidelijk door wie of wat zij ziek zijn geworden. Het gaat om personen in Tilburg, Coevorden en Rotterdam. Eerdere besmettingen werden aangetroffen bij bewoners van onder meer Loon op Zand, Amsterdam, Delft, Helmond, Houten, Oss, Dalen, en Utrecht.

Het COVID-19-virus (coronavirus) in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper besmettingsgevaar.
  • Iemand kan gemiddeld twee à drie anderen besmetten (minder dan bij bijvoorbeeld mazelen). Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben lichte (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.