In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Wereldwijd zijn er tot en met zondagavond in totaal ruim 109.000 besmettingen met het COVID-19-virus geconstateerd. In Nederland zijn inmiddels 264 infecties vastgesteld en er zijn drie personen overleden aan de gevolgen van het virus. Wereldwijd zijn 3.800 mensen bezweken aan COVID-19.
zondag 8 maart 2020 om 23:37
De Amerikaanse Republikeinse senator Ted Cruz laat zondag weten de komende week thuis in quarantaine te gaan omdat hij tien dagen geleden een korte interactie heeft gehad met iemand die later besmet bleek met het coronavirus. Hij heeft onder meer de hand van de besmette man geschud. Hoewel Cruz geen symptomen heeft, zegt hij uit voorzorg enkele dagen thuis te blijven.
zondag 8 maart 2020 om 21:46
Twee kinderen in het Drentse Coevorden zijn besmet geraakt met het coronavirus (COVID-19), meldt GGD Drenthe zondagavond. De kinderen zitten beide op een andere school. Beide schooldirecteuren hebben ouders en verzorgers van leerlingen middels een brief op de hoogte gesteld van de besmetting. Kinderen die koorts- en of hoestklachten hebben, krijgen het advies om maandag thuis te blijven. De GGD heeft nauw contact met de scholen.
zondag 8 maart 2020 om 20:52

- Nog twee patiënten zijn dit weekend in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus, waarmee het dodental sinds de uitbraak is opgelopen tot drie. Het aantal patiënten dat positief is getest op het coronavirus steeg met 77 naar 264, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag.

- Het RIVM onderzoekt van 47 patiënten nog de besmettingsoorzaak. Van 74 patiënten is bekend dat zij het virus hebben opgelopen via een reeds gediagnosticeerde coronaviruspatiënt. Het grootste deel van de patiënten verblijft in thuisisolatie. Veruit de meeste besmette personen zijn geconstateerd in Noord-Brabant.

- De Italiaanse overheid kondigde in de nacht van zaterdag op zondag aan de regio Lombardije en veertien provincies in andere regio's op slot te zetten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ongeveer zestien miljoen mensen mogen de getroffen gebieden niet meer in- of uitreizen.

- Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor delen van Noord-Italië om die reden aangescherpt. Een deel van het land heeft nu kleurcode rood, dat betekent dat het reizen naar deze regio's helemaal wordt afgeraden.

- Ondanks de regeringsmaatregelen steeg het dodental als gevolg van het virus in Italië binnen een dag met 133 naar 366. Deze toename van 57 procent is verreweg de grootste dagelijkse stijging van het aantal doden sinds de virusuitbraak ongeveer twee weken geleden in Italië. Het aantal nieuwe besmettingen steeg met 25 procent van 5.883 gevallen op zaterdag naar 7.375 op zondag.

- Het aantal coronabesmettingen in Frankrijk is in één dag opgelopen naar 1.126. Bij onze zuiderburen liep het aantal ziektegevallen met 31 op naar precies tweehonderd. Het aantal besmettingen met het COVID-19-virus in het Verenigd Koninkrijk steeg van 209 naar 273. Duitsland heeft nu ruim duizend infecties. De Duitse minister van Volksgezondheid pleitte daarom zondag voor het afgelasten van alle publieke evenementen met meer dan duizend toeschouwers of deelnemers in zijn land. 
 
- Tot slot maakte de organisatie van de Formule 1-race in Bahrein zondag bekend dat de Grand Prix op 22 maart achter gesloten deuren afgewerkt wordt. De organisatie wil geen risico nemen vanwege het COVID-19-virus.

zondag 8 maart 2020 om 17:17
Het aantal coronabesmettingen in Frankrijk is in één dag opgelopen naar 1.126, melden Franse autoriteiten. Het dodental als gevolg van het virus staat op negentien.
zondag 8 maart 2020 om 15:19
Alle publieke evenementen met meer dan duizend toeschouwers of deelnemers moeten worden afgelast in verband met het coronavirus, zei de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn zondag. Volgens hem zijn organisatoren tot nu toe terughoudend geweest om dit te doen, maar "gezien hoe snel de ontwikkelingen gaan, zal daar snel verandering in moeten komen". (Foto: Reuters)
zondag 8 maart 2020 om 14:18
Het aantal besmettingen met het COVID-19-virus in het Verenigd Koninkrijk is gestegen van 209 naar 273. Ondertussen zijn drie mensen in het land overleden aan de gevolgen van het virus. 

Ook in Spanje is het aantal coronabesmettingen toegenomen: daar steeg het aantal patiënten naar 589, schrijft El País. Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid meldde zondagochtend dat er zeventien coronapatiënten zijn overleden.
zondag 8 maart 2020 om 14:11
Internationale tennisfederaties ATP en WTA hebben zondag aangekondigd dat spelers geen zweetbandjes, shirts en handdoeken meer mogen weggeven in de strijd tegen het coronavirus. Ballenjongens- en meisjes moeten daarnaast handschoenen dragen en geen handdoeken en drinkflessen meer aanraken van de spelers. De maatregelen treffen toernooien in Miami, Charleston en Indian Wells.

"De gezondheid en veiligheid van de spelers, fans en het personeel zijn voor ons van het grootste belang", aldus de organisaties in een statement.
zondag 8 maart 2020 om 13:41
Als Noord-Brabantse scholen in de problemen komen doordat veel leerkrachten met luchtwegklachten uit voorzorg thuisblijven, dan zijn ze "zelf aan zet" om een oplossing te vinden. Het ministerie van Onderwijs zal dan niet meedenken over oplossingen of met instructies komen, laat een woordvoerder van het ministerie weten aan NU.nl. 

Omroep Brabant en het Brabants Dagblad meldden dat meerdere Brabantse scholenkoepels vrezen komende week leerlingen naar huis te moeten sturen omdat leerkrachten uit voorzorg thuisblijven en er geen vervanger is. Een deel van de scholen wil de klassen niet opdelen over andere groepen, omdat kinderen dan nog dichter op elkaar zitten. De PO-Raad liet zondag aan NU.nl weten "instructies van het ministerie van Onderwijs af te wachten" om met deze situatie om te gaan. Dat liet echter weten dat "het reguliere beleid" zal gelden, waarbij scholen zelf moeten bepalen hoe ze met ziekmeldingen moeten omgaan.
zondag 8 maart 2020 om 12:15
De gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD's) van de regio's Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden melden dat in de provincie ten minste zes nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. In Oosterbeek blijkt een gezin met twee kinderen besmet te zijn geraakt. Zij waren recentelijk op vakantie geweest in Noord-Italië en zaten al in preventieve thuisisolatie, omdat zij waren aangemerkt als risicocontact, aldus de GGD.

In Arnhem is de partner van een al besmette patiënt positief getest op het coronavirus. Ten slotte zijn in Ewijk twee familieleden van een eerder vastgestelde coronapatiënt besmet geraakt.

De GGD heeft een contactonderzoek opgestart. In totaal telt Gelderland-Zuid nu elf besmettingen en Gelderland-Midden negen.
Binnen Nederland zijn zondag tot dusver dertien nieuwe besmettingen gemeld, waardoor het aantal sowieso zou moeten oplopen tot 201. Echter is niet duidelijk of de nieuwe patiënten al zijn meegenomen in het laatste overzicht van het RIVM.
zondag 8 maart 2020 om 12:03
Opmerkelijke taferelen bij de wedstrijd tussen Parma en SPAL in Italië. De spelers stonden al klaar om af te trappen, maar moesten weer naar binnen, omdat de Italiaanse politiek momenteel overlegt over de situatie rond het coronavirus. Mogelijk worden de komende wedstrijden alsnog allemaal afgelast.
zondag 8 maart 2020 om 11:19

Een overzicht van de landen die vandaag tot dusver updates hebben gegeven over het coronavirus:
Voor terugkerende lezers: de nieuwe cijfers van Bangladesh, Malediven, Indonesië, Moldavië, Oostenrijk, Vietnam en Zwitserland waren nog niet eerder aan bod gekomen.

- Argentinië: Eerste dode van het land.
- Bangladesh: Drie besmettingen, eerste drie patiënten van het land.
- België: 31 nieuwe besmettingen, 200 in totaal.
- Bulgarije: Vier besmettingen, eerste vier patiënten van het land.
- China: 44 nieuwe besmettingen, 80.695 in totaal.
Dodental liep met 27 op tot 3.097.
- Malediven: Eerste twee besmettingen
- Indonesië: Twee nieuwe besmettingen, zes in totaal.
- Iran: 734 nieuwe besmettingen, 6.566 in totaal.
Dodental liep met 49 op tot 194.
- Moldavië: Eerste besmetting van het land.
- Oostenrijk: 31 nieuwe besmettingen, 99 in totaal.
- Saoedi-Arabië: Vier nieuwe besmettingen, elf in totaal.
- Verenigde Staten: Eerste besmettingen in Kansas, Missouri en Washington D.C.
Dodental met twee patiënten opgelopen tot negentien.
- Vietnam: 9 nieuwe besmettingen, 29 in totaal.
- Zuid-Korea: 179 nieuwe besmettingen, 3.713 in totaal.
- Zwitserland: 53 nieuwe besmettingen, 281 in totaal.
Nog eens 51 personen positief getest, maar tweede testresultaat moet nog volgen.

Het RIVM komt zondagmiddag met een update over het aantal coronapatiënten in Nederland. Vandaag werden tot dusver zeven nieuwe besmettingen gemeld in Rotterdam, Roermond, Zwolle en Huizen.
zondag 8 maart 2020 om 10:49
Iran en België hebben zojuist de dagelijkse update over het aantal coronabesmettingen binnen de eigen landsgrenzen gedaan. Bij onze zuiderburen liep het aantal ziektegevallen met 31 op naar precies tweehonderd. Zo'n 140 daarvan werden de afgelopen drie dagen gesignaleerd. 

In Iran liep de hoeveelheid besmettingen met bijna achthonderd patiënten op, naar 6.566. Dat is de tweede forse stijging op rij, zaterdag maakte het land bekend dat er meer dan duizend personen besmet waren geraakt. 

Daarnaast stierven er 49 patiënten binnen Iran aan de ziekte COVID-19. Het dodental in het land is daarmee opgelopen tot 194.
zondag 8 maart 2020 om 10:32
Albert Heijn bezorgt de online bestellingen in Noord-Brabant voorlopig niet meer tot in de keuken. Uit vrees voor het coronavirus geeft de supermarkt de boodschappen in die provincie voorlopig aan de voordeur af, blijkt uit een melding op AH.nl.
zondag 8 maart 2020 om 10:31
Meer coronavirusupdates vanuit Italië, Bulgarije en Saoedi-Arabië. Autoriteiten in de twee laatstgenoemde landen hebben vier besmettingen ontdekt. Dat brengt het totale aantal ziektegevallen in Saoedi-Arabië op elf, terwijl het in Bulgarije de eerste coronapatiënten van het land zijn.

In Italië is binnen 24 uur een tweede regiobestuurder positief getest op het virus. Het zou gaan om Alberto Cirio namens de regio Piedmont, een van de zwaarst getroffen gebieden binnen Italië waarin onder meer Turijn ligt. Zaterdag vertelde bestuurder Nicola Zingaretti van regio Lazio (Midden-Italië) dat hij besmet was met het coronavirus.
zondag 8 maart 2020 om 09:39

Verschillende basisscholen in Noord-Brabant vrezen dat komende week niet alle leerlingen les kunnen krijgen vanwege afwezigheid van hun leerkracht, meldt Omroep Brabant. Sinds afgelopen vrijdag roept het RIVM Noord-Brabanders op om uit voorzorg thuis te blijven bij lichte luchtwegklachten, en door het lerarentekort is het lastig om invalleerkrachten voor de klas te zetten. 

Drie grote Brabantse scholenkoepels Filios, SAAM en Signum (met scholen in onder meer Heesch, Lithoijen, Oss, Geffen, Maren-Kessel, Vinkel, Lith, Nuland en Den Bosch) hebben ouders al gewaarschuwd dat hun kind mogelijk moet thuisbijven, meldt het Brabants Dagblad. Klassen worden bij ziekte niet opgedeeld over andere groepen, omdat kinderen dan nog dichter bij elkaar zitten.    

De PO-Raad laat aan NU.nl weten een reactie van het ministerie van Onderwijs af te wachten over hoe om te gaan met de afwezigheid van (veel) leerkrachten, en het coronavirus op scholen in het algemeen. 

zondag 8 maart 2020 om 09:32
Ook binnen Nederland worden deze zondag nieuwe besmettingen naar buiten gebracht. Gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD's) in regio's IJsselland, Limburg-Noord en Gooi en Vechtstreek melden dat in Zwolle, Roermond en Huizen in totaal drie personen besmet zijn geraakt. Het drietal zit in thuisisolatie.

Voor IJsselland is het de eerste coronapatiënt sinds het virus zijn intrede deed in Nederland. Het gaat om een medewerker van ziekenhuis Isala, die zowel voor- als nadat de klachten opspeelden géén contact had met patiënten of collega's. Het is niet duidelijk waar de patiënt het virus heeft opgelopen.

De patiënten in Roermond en Huizen zijn op vakantie geweest in Noord-Italië. Dat land zondag het noorden af te sluiten om verdere verspreiding te voorkomen.
zondag 8 maart 2020 om 08:01
Ramon Sinkeldam mag na tien dagen in quarantaine vanwege het coronavirus naar huis. De Nederlandse wielrenner heeft zondagochtend van de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten te horen gekregen dat hij de emiraat mag verlaten met zijn Franse ploeg Groupama-FDJ. Sinkeldam is drie keer negatief getest op het coronavirus.
zondag 8 maart 2020 om 07:59
In Noord-Ierland zijn drie nieuwe besmettingen vastgesteld, wat het totale aantal ziektegevallen in het land op zeven brengt. Daarnaast meldt Moldavië dat het coronavirus officieel zijn intrede heeft gedaan in het Oost-Europese land. Eén persoon zou positief zijn getest.
zondag 8 maart 2020 om 00:56
In China zijn er zaterdag 44 nieuwe besmettingen bijgekomen, waarvan 41 in de stad Wuhan, het epicentrum van het coronavirus. Het zijn er een stuk minder dan een dag eerder, toen dertien nieuwe besmettingen werden gemeld. In totaal zijn er nu 80.695 bevestigde besmettingen in China. 27 mensen overleden zaterdag aan de gevolgen van het virus. Ze kwamen allemaal uit de provincie Hubei. Het totale aantal sterfgevallen komt hiermee op 3.097 te liggen.

In Zuid-Korea zijn zaterdag 173 nieuwe besmettingen gemeld. Het totaal komt hiermee op 7.313. Na China is Zuid-Korea een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus.
zaterdag 7 maart 2020 om 22:51
Het coronavirus begint ook in het oosten van Europa steeds vaker op te duiken. Bulgarije meldt zaterdagavond zijn eerste twee patiënten. Het zou gaan om een man van 27 en een vrouw van 75. Ze zouden volgens de Bulgaarse autoriteiten niet in contact zijn geweest met iemand van wie het bekend is dat hij of zij het virus heeft. Ook zouden ze niet in een risicogebied zijn geweest. Ook Moldavië meldt de eerste besmetting.

In Slovenië, waar op dit moment twaalf besmettingen zijn, zijn alle evenementen die binnen plaatsvinden voor meer dan vijfhonderd mensen verboden door de minister van Gezondheid. Het verbod is van kracht tot het gevaar voor de gezondheid is afgenomen.
zaterdag 7 maart 2020 om 22:46
In Argentinië is een persoon overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het is het eerste sterfgeval in Zuid-Amerika.
zaterdag 7 maart 2020 om 22:39
Italiaanse artsenverenigingen raden aan om een leeftijdsgrens te hanteren voor het toelaten van patiënten op de intensive care, melden Italiaanse media. Jongere mensen zouden met deze maatregel voorrang moeten krijgen. De vereniging acht dit noodzakelijk "om middelen te reserveren die zeer schaars kunnen zijn voor mensen die een grotere overlevingskans hebben en van wie meer jaren kunnen worden gered". Italiaanse ziekenhuizen kunnen het aantal patiënten niet meer aan door het hoge aantal besmettingen met het coronavirus.
zaterdag 7 maart 2020 om 21:29
- De Italiaanse regering overweegt verregaande maatregelen tegen het coronavirus, waaronder het afsluiten van de gehele Noord-Italiaanse regio Lombardije en elf andere provincies. Dat blijkt uit een uitgelekte conceptversie van een decreet in handen van het Britse persbureau Reuters. Naar verwachting worden de definitieve maatregelen zaterdagavond of zondag bekendgemaakt. Het aantal besmettingen steeg in Italië zaterdag in één dag met ruim duizend gevallen naar 5.883.

- In Nederland is het aantal coronabesmettingen gestegen van 128 naar 188. Van 29 mensen is nog onduidelijk hoe zij besmet zijn geraakt. 47 mensen raakten besmet via een ander besmette persoon in Nederland, 112 zijn in het buitenland geweest. Het meerendeel (103) in Noord-Italië.

- Naast Italië is ook in Iran het aantal besmettingen binnen één dag met ruim duizend gevallen gestegen. Het land liet zaterdag weten dat een parlementariër aan het virus is overleden. Eerder bezweek een hooggeplaatste Iraanse overheidsfunctionaris al aan de ziekte. In totaal zijn er 5.823 mensen in Iran besmet en kwamen er 145 mensen om als gevolg van het virus.

-Nog meer besmette politici: de Italiaanse leider van de Democratische partij Nicola Zingaretti is besmet geraakt met het coronavirus. De leider van de regeringspartij bevindt zich in thuisisolatie. Ook is in Frankrijk een tweede parlementslid besmet geraakt met het coronavirus. 

-De vier studenten van de Groningse studentenvereniging Vindicat die getest zijn op het coronavirus hebben het virus niet, liet de GGD Groningen zaterdag weten. Zij maakten deel uit van een grote groep die terugkwam van een skireis uit Noord-Italië.
zaterdag 7 maart 2020 om 17:14
In Italië is het dodental als gevolg van het COVID-19-virus met 36 gestegen naar 233. Vrijdag kwamen er in het land nog 49 nieuwe dodelijke slachtoffers bij, de grootste stijging sinds het begin van de uitbraak in Italië. 

Het aantal besmettingen steeg zaterdag met 1.247 naar 5.883, een teken dat er vooralsnog geen einde komt aan de verspreiding van het virus in Italië. 

Van de mensen die besmet zijn geraakt, zijn er 589 volledig hersteld volgens Italië. 567 worden verzorgd op een intensivecareafdeling.
zaterdag 7 maart 2020 om 17:02
Het coronavirus verspreidt zich verder in het Franse parlement, waar een tweede parlementslid ziek is geworden van het COVID-19-virus. De vrouw is naar het ziekenhuis gebracht. Ook een cateringmedewerker van het parlement heeft het virus opgelopen.

De vrouw is het tweede parlementslid dat besmet is geraakt met het longvirus. Het parlement heeft de identiteit niet vrijgegeven van de twee, maar zegt wel dat de nieuwe patiënt een vrouw is. De eerst patiënt is volgens lokale media Jean-Luc Reitzer. Reitzer bevindt zich op de intensive care afdeling van een ziekenhuis en is parlementslid voor één van de meest getroffen departementen in Frankrijk. 

Frankrijk meldde zaterdag 103 nieuwe coronagevallen en twee dodelijke slachtoffers. Het land heeft nu 716 coronabesmettingen en in totaal zijn elf mensen bezweken aan het virus.
zaterdag 7 maart 2020 om 16:24
In Iran zijn er het afgelopen etmaal ruim duizend nieuwe besmettingen bijgekomen, meldt een gezondheidsfunctionaris op de lokale staatstelevisie. Daarmee komt het totale aantal positieve tests op 5.823. 

Ook bezweken er nog eens 21 mensen in Iran aan het virus, onder wie de conservatieve parlementariër Fatemeh Rahbar. Meerdere Iraanse politici en overheidsfunctionarissen hebben het coronavirus opgelopen. Maandag overleed de hooggeplaatste overheidsfunctionaris Mohammad Mirmohammadi aan de gevolgen van COVID-19. 

Minister van Buitenlandse Zaken Javid Zarif schrijft op Twitter dat de wereld op moet staan tegen de Amerikaanse sancties op Iran, die het gevecht tegen het virus volgens hem bemoeilijken.
zaterdag 7 maart 2020 om 15:18
Nicola Zingaretti, de leider van Italiaanse Democratische partij, heeft positief getest op het coronavirus. De Democratische partij vormt samen met de populistische Vijfsterrenbeweging de regerende coalitie in Italië.  

De leider van de centrumlinkse partij maakte de besmetting zaterdag bekend in een video op Facebook. Hij is de eerste vooraanstaande politicus in Italië die het virus heeft opgelopen.

Naast Zingaretti zijn twee regionale raadsleden in Lombardije besmet met het virus en een politieagent die op het beveiligingsteam van Matteo Salvini zit, de leider van de radicaal-rechtse Lega-partij. 
zaterdag 7 maart 2020 om 14:24
Starbucks in het Verenigd Koninkrijk gaat geen koffie meer schenken in herbruikbare bekers uit angst voor verspreiding van het coronavirus. Klanten in Britse vestigingen van Starbucks die hun eigen beker meenemen krijgen hun koffie voortaan in een papieren wegwerpbeker. In het Verenigd Koninkrijk zijn 116 besmettingen met het virus vastgesteld en is één persoon overleden aan de gevolgen van het virus.
zaterdag 7 maart 2020 om 13:43
De paus zal zijn zegeningen zondag niet uitspreken op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad, maar dit per livestream doen, meldt de BBC. Normaal gesproken staan er elk weekend duizenden mensen op het plein. Eventuele besmette personen zouden dan heel veel andere bezoekers kunnen besmetten, aldus het Vaticaan. In Vaticaanstad is voor zover één persoon besmet, niet de paus zelf.
zaterdag 7 maart 2020 om 12:34
Vier studenten van studentenvereniging Vindicat die op wintersport zijn geweest in Noord-Italië, zijn getest op het coronavirus, zo laat GGD Groningen zaterdagmiddag weten. Ze hebben last van ziekteverschijnselen, zoals luchtwegenklachten of koorts. De uitslag van de test zal vanwege privacyredenen niet door de GGD worden gecommuniceerd. Mocht er positief getest worden, dan start de GGD - zoals ook bij andere gevallen - een bron- en contactonderzoek. In totaal gingen 308 studenten in gesprek met artsen en verpleegkundigen toen ze in Groningen door de GGD werden opgevangen.
zaterdag 7 maart 2020 om 10:36
In Iran is een parlementslid overleden aan de gevolgen van het virus, meldt persbureau Tasnim zaterdag. Het land is met ruim 5.800 besmettingen een van de landen met de meeste coronagevallen ter wereld. Meer dan twintig parlementsleden zijn besmet.