De gemeente Seoel doet aangifte tegen een leider en elf leden van een christelijke sekte, omdat zij contactonderzoeken naar mogelijke coronapatiënten in Zuid-Korea zouden hebben gehinderd. In het land is sprake van een van de hevigste uitbraken van het coronavirus wereldwijd, buiten China.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Beschuldigingen tegen de twaalf personen lopen uiteen van moord tot het verwonden van personen en het overtreden van de regelgeving rondom infectieziektes.

In Zuid-Korea zijn zeker 4.212 mensen besmet geraakt en overleden 23 personen aan de gevolgen van COVID-19. Het merendeel van de besmettingen werd in de afgelopen week gesignaleerd. Meer dan de helft van de patiënten zouden lid zijn van de Shincheonji-kerk, een christelijke sekte. Op testresultaten van sekteleider Lee Man Hee wordt nog gewacht.

Ook de zogeheten patient zero, van wie alle besmettingen komen, zou uit de sekte afkomstig zijn. Een vrouw die symptomen vertoonde, zou een test op het virus hebben geweigerd, waarna ze later alsnog positief werd getest op het coronavirus, aldus de BBC. In de tussentijd bezocht de 61-jarige vrouw meerdere religieuze bijeenkomsten.

Sekte wilde geen informatie over leden verstrekken

Lee Man Hee zou samen met elf anderen het contactonderzoek hebben gehinderd door geen informatie te willen geven over sekteleden die contact met haar gehad konden hebben. Daardoor zagen autoriteiten zich genoodzaakt om alle 230.000 leden afzonderlijk te ondervragen. Bijna negenduizend van hen gaven aan dat ze symptomen van het coronavirus bij zichzelf hebben opgemerkt.

In een reactie aan de BBC zegt senior-lid Kim Shin Chang dat de sekte "excuses aanbiedt voor de veroorzaakte zorgen". Volgens hem waren sekteleden om veiligheidsredenen bang om identiteiten te onthullen. Maar inmiddels zou alle noodzakelijke informatie, zoals locaties en namen, zijn overhandigd aan de autoriteiten.

Het COVID-19-virus (coronavirus) in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper besmettingsgevaar.
  • Iemand kan gemiddeld twee à drie anderen besmetten (minder dan bij bijvoorbeeld mazelen). Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben lichte (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.