In Nederland zijn sinds eind februari meerdere mensen positief getest op het coronavirus. In welke situatie(s) moet je aan de bel trekken als je vermoedt zelf geïnfecteerd te zijn geraakt?

Het allerlaatste nieuws rondom het coronavirus lees je in ons liveblog.

Voorwaarde 1: je hebt (lichte of zwaardere) luchtwegklachten.

Zoals hoesten, kortademigheid en longontsteking. Dat gaat meestal gepaard met koorts.

Het RIVM heeft deze voorwaarde zondag versoepeld. Voor die tijd moest er sowieso sprake zijn van koorts. Dat hoeft nu niet per se meer het geval te zijn, mits je óók aan minstens een van de twee onderstaande voorwaarden voldoet:

Voorwaarde 2a: je moet zelf in een van de gebieden zijn geweest waarin het coronavirus zich de afgelopen weken grootschalig verspreidde.

Deze gebieden zijn:
- China
- Zuid-Korea
- Iran
- Singapore
- Noord-Italië, om precies te zijn de regio's Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.

Eerder was er sprake van een kleiner Italiaans risicogebied. Sinds zondag staat heel Noord-Italië op het lijstje.

Óf voorwaarde 2b: je moet de afgelopen twee weken contact hebben gehad met iemand die besmet is geraakt met het virus.

Voldoe je aan voorwaarde 1, en daarnaast óók aan voorwaarde 2a of 2b, blijf dan eerst een dag thuis. Je hoeft niet direct de huisarts te bellen. Worden de klachten erger of twijfel je, bel dan alsnog de huisarts. Die bepaalt vervolgens of je een test moet ondergaan. Ga in elk geval niet op eigen houtje naar de huisarts, want dan riskeer je andere patiënten te besmetten als je zelf het virus inderdaad blijkt te hebben. Heb je geen huisarts, bel dan de lokale GGD.

Vaccin coronavirus kan pas in zomer 2021 klaar zijn
75
Vaccin coronavirus kan pas in zomer 2021 klaar zijn

Het COVID-19-virus (coronavirus) in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper besmettingsgevaar.
  • Iemand kan gemiddeld twee à drie anderen besmetten (minder dan bij bijvoorbeeld mazelen). Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben lichte (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.