Zo'n 45 Nederlanders zijn vanwege het coronavirus in quarantaine in Abu Dhabi, zo bevestigt het minsterie van Buitenlandse Zaken zondag na berichtgeving van de NOS. Hoelang de quarantaine duurt, is niet duidelijk.

Behoor jij tot de groep Nederlanders die momenteel in quarantaine is in Abu Dhabi? Dan komen we graag met je in contact. Mail ons op redactie@nu.nl of plaats je reactie op NUjij.

Abu Dhabi is de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. De Nederlanders zitten verspreid over drie hotels: het Crowne Plaza, het W Hotel en Yas Rotana.

42 Nederlanders zijn in Abu Dhabi onder de vleugel van NEP Productions, dat de wielerronde van de Verenigde Arabische Emiraten volgde. Alle productieleden van NEP zijn al gezond verklaard en dragen het coronavirus niet.

De groep moest in quarantaine omdat vier begeleiders van een Italiaanse wielerploeg het coronavirus vermoedelijk hebben opgelopen.

Waarom ook twee andere hotels nu op slot gaan, is niet exact duidelijk. "Maar je gaat de sporen na van met wie de Italianen contact hebben gehad", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het zou goed kunnen dat de Italianen (veel) contact hebben gehad met mensen in de andere twee hotels.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid in de Verenigde Arabische Emiraten hebben bijna zevenhonderd mensen mogelijk in contact gestaan met het viertal.

Veel onduidelijkheid

Hoelang de quarantaine zal duren, is nog niet duidelijk. "Het is aan de Verenigde Arabische Emiraten zelf om dat te bepalen." Tot slot is ook nog niet duidelijk of de Nederlanders op hun kamers moeten blijven of wel vrij kunnen rondlopen in het hotel.

Vanwege de infectie van de Italiaanse wielerbegeleiders zaten de afgelopen dagen al de renners en stafleden van Jumbo-Visma vast in hun hotel in Abu Dhabi. Zondagmorgen liet de WorldTour-formatie weten op weg naar huis te zijn. Of zij eenmaal in Nederland nog specifieke maatregelen moeten nemen, kon het ministerie niet zeggen.

Het COVID-19-virus (coronavirus) in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper besmettingsgevaar.
  • Iemand kan gemiddeld twee à drie anderen besmetten (minder dan bij bijvoorbeeld mazelen). Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben lichte (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.