Zuid-Korea heeft vrijdag voor de tweede keer deze week een recordaantal nieuwe coronabesmettingen binnen de eigen landsgrenzen waargenomen. Vrijdag zouden ten minste 594 personen ziek zijn geworden, meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Volksgezondheid zaterdag. In China ging het om 'maar' 427 nieuwe patiënten en lijkt de uitbraak te stagneren.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

In Zuid-Korea zijn in twee dagen tijd bijna duizend nieuwe dragers van het coronavirus gesignaleerd, wat het totaal op 2.931 bracht. Het aantal patiënten dat aan de gevolgen van het COVID-19-virus overleed, steeg vrijdag van dertien naar zestien: een van de grootste aantallen wereldwijd.

In China werden opnieuw relatief weinig nieuwe besmettingen gemeld. Maandag werd zelfs het kleinste aantal nieuwe besmettingen vastgesteld sinds de Chinese autoriteiten op 20 januari begonnen met de dagelijkse publicatie van resultaten.

Het is niet duidelijk hoeveel patiënten per dag genezen worden verklaard in het Aziatische land. Volgens de cijfers van de gezondheidsorganisatie WHO heeft China er deze week amper 2.500 nieuwe coronapatiënten bijgekregen. Ter vergelijking: eerder deze maand had het land nog te maken met bijna drieduizend nieuwe besmettingen per dag.

Meer nieuwe besmettingen buiten dan binnen China

De reden dat er wereldwijd alsnog meer dan duizend nieuwe besmettingen per dag bijkomen, is dat er meer besmettingen buiten dan binnen de Chinese landsgrenzen worden ontdekt. Dat heeft vooral te maken met de virusuitbraak in Zuid-Korea, Italië en Iran. Die laatste twee landen noteerden in de afgelopen dagen meer dan honderd nieuwe ziektegevallen.

Volgens de BBC zouden in Iran al 210 mensen zijn overleden aan COVID-19. Het Iraanse ministerie van Volksgezondheid houdt het op 34 dodelijke slachtoffers, wat alsnog het grootste aantal overleden patiënten buiten China is.

Vaccin coronavirus kan pas in zomer 2021 klaar zijn
75
Vaccin coronavirus kan pas in zomer 2021 klaar zijn

Uitbraken in Iran en Italië leiden ook elders tot besmettingen

Enkele inwoners van Iran en Italië reisden de laatste dagen nog naar andere landen en werden daar prompt positief getest op het coronavirus. In onder meer Litouwen (Iraanse student) en Nigeria (Italiaanse man) werden eerste besmettingen gemeld, terwijl het COVID-19-virus in Oostenrijk werd vastgesteld bij twee Italianen.

Ook de eerste besmetting binnen Nederland heeft een Italiaans tintje: een geïnfecteerde man uit Loon op Zand zou voor zijn werk naar de Italiaanse regio Lombardije zijn afgereisd, waar inmiddels meer dan 650 ziektegevallen zijn vastgesteld.

Het COVID-19-virus (coronavirus) in het kort:

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper besmettingsgevaar.
  • Iemand kan gemiddeld twee à drie anderen besmetten (minder dan bij bijvoorbeeld mazelen). Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben lichte (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.