Vrijdagochtend is voor het eerst iemand in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het gaat om een 86-jarige man uit Hoeksche Waard, die was opgenomen in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam.

Het is nog niet bekend hoe de man besmet is geraakt met het COVID-19-virus, aldus het RIVM. Hij meldde zich afgelopen zondag bij de Spoedeisende Hulp met urinewegklachten. De man werd na het ontstaan van luchtwegklachten ook getest op het coronavirus.

De man werd in isolatie verzorgd in het Rotterdamse ziekenhuis. Het ziekenhuis en de GGD hebben in kaart gebracht met welke bezoekers en medewerkers hij contact heeft gehad. Er wordt nagegaan of zij ook klachten hebben ontwikkeld.

Volgens het Ikazia Ziekenhuis was de man niet op vakantie geweest in een besmettingsgebied en had hij voor zover bekend geen contact met iemand die daar wel is geweest.

Ongeveer twee op de tien besmette personen worden ernstig ziek. In dat geval kunnen ze niet thuis in isolatie, maar worden ze opgenomen in een ziekenhuis. Het kan weken duren voordat ze genezen.

Sterftepercentage is grove schatting

Het RIVM meldt dat het sterftepercentage onder besmette personen op 2 procent ligt. Daarbij wordt benadrukt dat het gaat om een grove schatting op basis van de beschikbare informatie. Het gaat voornamelijk om mensen die wat ouder zijn of al (chronisch) ziek waren.

WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus deelde woensdag mee dat er tot nu toe 3,4 procent van de bekende coronapatiënten overleden zijn aan de gevolgen van COVID-19. Omdat het aantal besmettingen en dodelijke slachtoffers per dag fluctueert, gaat het niet om een vast sterftepercentage, maar om een momentopname.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Waarom mondkapjes door de run erop naar de verkeerde mensen gaan
100
Waarom mondkapjes door de run erop naar de verkeerde mensen gaan

Het coronavirus in het kort:

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper een besmettingsgevaar.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.