Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland is opgelopen naar achttien, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Maandag werden acht nieuwe besmettingen vastgesteld.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Bij bijna alle nieuwe besmettingen gaat het om personen die onlangs in Noord-Italië zijn geweest of het virus hebben gekregen van een gezinslid dat daar is geweest, zegt het RIVM. Het RIVM onderzoekt nog wat de bron van de overige besmettingen is.

De besmette personen zitten allemaal in isolatie. De GGD brengt in kaart met wie zij onlangs contact hebben gehad. De geïnfecteerden worden vervolgens gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en doorgeven aan de GGD.

Het RIVM deelt later mee waar de acht nieuwe gevallen zijn vastgesteld, laat woordvoerder Harald Wychel weten in gesprek met NU.nl.

Geen link met Beatrixziekenhuis in Gorinchem

Zeker is dat geen van de patiënten een link heeft met het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, zegt Wychel. Het ziekenhuis heeft een patiënten- en bezoekersstop ingesteld, omdat zondag bleek dat een COVID-19-patiënt een week lang op de intensive care had gelegen.

Van de andere nieuwe patiënten is onder meer al bekend dat het om één persoon in Loon op Zand, één persoon in Helmond, één persoon in Houten, één persoon in Oss en een stel in Utrecht. Dat werd gemeld door de betreffende gemeenten en de GGD.

Patiënt in Houten was in Duitsland

De besmette persoon in Houten heeft volgens de gemeente geen link met de eerder ontdekte besmettingsgevallen in Nederland. De man was vorige week op een beurs in Duitsland en ging daarna met zijn gezin op vakantie. Hij en zijn gezin zitten nu in thuisisolatie.

Een van de maandag bekendgemaakte patiënten heeft op de intensive care (ic) van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gelegen. Het ziekenhuis heeft daarom uit voorzorg een opnamestop ingesteld op de ic.

Bron bij drie gevallen niet te herleiden

De bronnen van alle besmettingen zijn te herleiden, behalve bij de op de zondag al bevestigde gevallen in Tilburg, Coevorden en het Erasmus MC in Rotterdam, laat Wychel namens het RIVM weten.

Onderzoek naar de herkomst van deze gevallen is nog volop in gang.

In de race voor het vaccin tegen coronavirus: zo gaat dat
94
In de race voor het vaccin tegen coronavirus: zo gaat dat

Het COVID-19-virus (coronavirus) in het kort:

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper besmettingsgevaar.
  • Iemand kan gemiddeld twee à drie anderen besmetten (minder dan bij bijvoorbeeld mazelen). Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben lichte (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.