Donderdag werd de eerste besmetting met het coronavirus in Nederland geconstateerd. Na onderzoek in Tilburg werd duidelijk dat een man het COVID-19-virus heeft opgelopen. De GGD is vrijdag druk bezig om in kaart te brengen met wie hij onlangs contact heeft gehad, om verdere verspreiding te voorkomen. Naar verwachting wordt hier vrijdag meer over bekend.

Het zou gaan om een 56-jarige man uit Loon op Zand. Hij is onlangs in de Italiaanse regio Lombardije geweest. Sinds woensdagavond wordt hij in isolatie gehouden in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, nadat hij positief testte op het virus.

De Tilburgse burgemeester Theo Weterings zei donderdagavond in de uitzending van Jinek dat de man aanspreekbaar is. Het RIVM heeft nog geen uitspraken over zijn toestand gedaan.

De GGD onderzoekt nu alle contacten die de patiënt in de laatste weken heeft gehad, om te voorkomen dat het virus zich verder kan verspreiden. Dat is de eerste stap die volgens protocol wordt genomen zodra bij iemand een besmetting is vastgesteld. Alle mensen met wie de man contact heeft gehad, zullen worden gemonitord. De GGD meldt dat er contact wordt opgenomen met de risicocontacten: zij hoeven niet zelf contact met de GGD op te nemen.

Meerdere Nederlandse media melden dat de besmette persoon in Tilburg carnaval heeft gevierd. Dit is nog niet bevestigd door het RIVM of de GGD, maar in het contactonderzoek wordt deze mogelijkheid niet uitgesloten. De Tilburgse burgemeester zegt te begrijpen dat dit mensen die carnaval hebben gevierd in Noord-Brabantse stad bezorgd maakt, maar hij benadrukt dat de gemeente de juiste maatregelen zal nemen.

Ook wordt onderzocht hoelang de persoon in Nederland is.

Nederlanders in Italië over coronasituatie: 'Het is niet mis'
208
Nederlanders in Italië over coronasituatie: 'Het is niet mis'

Het COVID-19-virus (coronavirus) in het kort:

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper besmettingsgevaar.
  • Iemand kan gemiddeld twee à drie anderen besmetten (minder dan bij bijvoorbeeld mazelen). Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben lichte (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.
  • Donderdag 27 februari werd de eerste besmetting in Nederland gemeld. Het zou gaan om een man uit Loon op Zand. De GGD doet contactonderzoek.