Duitse media melden woensdagavond dat nog eens drie inwoners van de Duitse grensgemeente Gangelt, dat op zo'n 10 kilometer afstand van Sittard ligt, positief zijn getest op het coronavirus. Eerder werd het COVID-19-virus al vastgesteld bij een echtpaar dat in het dorp Langbroich in de gemeente Gangelt woont.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over het coronavirus? Volg ons liveblog.

Dinsdagavond werd het coronavirus vastgesteld bij een 47-jarige man. Hij woont in Langbroich en niet in Selfkant, zoals eerder naar buiten kwam. Op woensdag is ook zijn vrouw gediagnosticeerd met het virus.

In Nederland werd naar aanleiding van de eerste besmetting ook kortstondig een contactonderzoek uitgevoerd, omdat de 47-jarige man een week in Limburg verbleef. Verder contactonderzoek bleek echter niet nodig omdat de man nog niet besmettelijk was toen hij in Nederland was.

Het echtpaar heeft vermoedelijk carnaval gevierd met een, naar nu blijkt, besmette soldaat die al behandeld wordt in een ziekenhuis in Koblenz, aldus de Aachener Zeitung. Onderzoek naar de laatste contacten van het echtpaar en de soldaat heeft de drie nieuwe positieve tests opgeleverd. Het gaat om onder anderen een werknemer van de 47-jarige man en haar echtgenoot. Meerdere patiënten vertonen griepsymptomen.

Onderzoek naar aanwezigen bij carnavalsbijeenkomst Langbroich-Harzelt

Het Duitse team van specialisten dat over de bestrijding van het coronavirus binnen de eigen landsgrenzen gaat, wil dat alle personen die op 15 februari aanwezig waren bij de carnavalsbijeenkomst in Langbroich-Harzelt zich melden bij het ministerie van Volksgezondheid. Vermoedelijk zijn alle besmette personen uit de regio daar aanwezig geweest.

Vooralsnog zijn de geïnfecteerden thuis in quarantaine gesteld, omdat behandeling in ziekenhuizen "nog niet aan de orde is". Wél wordt gekeken of lokale ziekenhuizen in Geilenkirchen, Erkelenz en Heinsberg voldoende capaciteit hebben voor eventuele behandelingen. De gemeente Gangelt ligt in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, net over de grens bij het Nederlandse Schinveld.

Duitse minister van Volksgezondheid voorziet epidemie

Duitsland staat aan de vooravond van een coronavirusepidemie, zo sprak de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn eerder op woensdag. Volgens hem moet er met urgentie gekeken worden naar nationale protocollen, zodat Duitsland is voorbereid op een virusuitbraak.

Volgens Spahn is niet meer te traceren met wie coronapatiënten contact hebben gehad. "Het staat vast dat grote groepen contact hebben gehad met geïnfecteerden, terwijl wij niet weten wie dat precies zijn geweest."

Inmiddels zijn er 27 door een laboratorium bevestigde gevallen van besmetting met het COVID-19-virus bekend in Duitsland. De meeste mensen zijn al gezond en ontslagen uit het ziekenhuis.

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn. (Foto: Reuters)

Het COVID-19-virus (coronavirus) in het kort:

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper besmettingsgevaar. 
  • Iemand kan gemiddeld twee à drie anderen besmetten (minder dan bij bijvoorbeeld mazelen). Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben lichte (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.