De met het coronavirus besmette Duitser was niet ziek tijdens zijn bezoek aan Limburg, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdagochtend. Hij kan daardoor in die periode niemand hebben besmet. Daarom is het contactonderzoek in Nederland stopgezet.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

De man verbleef in het weekend van 8 en 9 februari in Limburg. Dat was ruim een week voordat hij ziek werd. "Tijdens dit verblijf in Nederland was hij niet ziek en niet besmettelijk", aldus het RIVM. "Daarmee is de noodzaak voor verder contactonderzoek voor dit verblijf in Nederland komen te vervallen."

Ook zijn vrouw blijkt het COVID-19-virus opgelopen te hebben, bevestigt de lokale minister van Volksgezondheid Karl-Josef Laumann. De vrouw werkt bij een kinderdagverblijf in Duitsland. De kinderen en hun ouders werden verzocht om in hun huis te blijven.

Het stel was twee weken lang sociaal actief en besmettelijk, zegt Laumann. Hij voegt eraan toe dat er nu nog een uitgebreid contactonderzoek loopt.

Vaccin coronavirus kan pas in zomer 2021 klaar zijn
75
Vaccin coronavirus kan pas in zomer 2021 klaar zijn

Duitser raakte mogelijk na bezoek aan Nederland besmet

Het duurt maximaal veertien dagen voordat een besmette persoon ziek wordt. Tot die tijd kan de patiënt geen andere personen besmetten. Er zijn uitzonderingen waarbij mensen die het virus hebben opgelopen niet ziek worden. Het RIVM benadrukt echter dat veruit de meeste besmette personen symptomen vertonen. Het virus wordt verspreid via druppeltjes in de lucht.

Waar en wanneer de Duitser besmet is geraakt, is niet bekend. Mogelijk gebeurde dit na zijn bezoek aan Nederland. Hij verblijft nu in een speciale isolatieruimte van het universiteitsziekenhuis in Düsseldorf. Zijn toestand is kritiek. Ook zijn vrouw is opgenomen, maar het is onbekend hoe zij eraan toe is.

Man woont net over de grens bij Sittard

De met het coronavirus besmette Duitser woont met zijn vrouw net over de grens bij Sittard. Nadat dinsdagavond duidelijk werd dat hij het COVID-19-virus had opgelopen, werd ook bekendgemaakt dat hij in Limburg is geweest.

Het RIVM was daarom in samenwerking met de Duitse autoriteiten een onderzoek gestart. Er werd in kaart gebracht met wie de man in Nederland mogelijk contact heeft gehad. Dit onderzoek werd woensdag gestaakt.

Waarom komen dodelijke virussen vaak van vleermuizen?
97
Waarom komen dodelijke virussen vaak van vleermuizen?