In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. De getroffen man woont in de gemeente Selfkant, net over de grens bij Sittard, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De geïnfecteerde is vorige week nog in Limburg geweest; de GGD is in die Nederlandse provincie een onderzoek gestart naar de mensen met wie hij contact heeft gehad.

Volg de laatste ontwikkelingen over het virus in ons liveblog.

De man was maandagavond samen met zijn vrouw met longklachten opgenomen in het ziekenhuis van Erkelenz, waar het COVID-19-virus werd geconstateerd bij de man. Het is de eerste besmetting in Noordrijn-Westfalen, een deelstaat met ruim 17,5 miljoen inwoners.

De man is in een speciale ambulance naar het universiteitsziekenhuis van Düsseldorf gebracht, waar een speciale isolatieruimte is. Hij verkeert volgens het Duitse ministerie van Volksgezondheid in kritieke toestand. De toestand van zijn vrouw is stabiel; het is niet duidelijk of zij ook besmet is.

Over de identiteit van het stel is vooralsnog niets bekend. Volgens de lokale autoriteiten zijn ze begin vijftig en reizen ze veel om professionele redenen. Hoe en waar de man besmet is geraakt, kon nog niet worden vastgesteld.

Contactonderzoek in Limburg van start

De GGD is in Limburg een contactonderzoek gestart. Dat houdt in dat de gezondheidsdienst gaat onderzoeken met wie de man de afgelopen weken allemaal in contact is geweest. Mochten deze contacten klachten krijgen, dan worden zij geïsoleerd en getest.

Het RIVM meldt dat Nederland in het onderzoek samenwerkt met de Duitse autoriteiten. Volgens een woordvoerder wordt woensdag meer informatie bekendgemaakt.

Eerder op de dag bleek ook een 25-jarige man in de deelstaat Baden-Württemberg besmet te zijn. Hij was op 17 februari teruggekeerd uit Milaan.

Inmiddels zijn in tien Europese landen besmettingen met het COVID-19-virus vastgesteld: Italië, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, België, Finland, Kroatië, Oostenrijk en Zweden. Veruit de meeste besmettingen werden geconstateerd in Noord-Italië, rondom Milaan.

Het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) noemde het risico op een besmetting met het coronavirus in Europa dinsdag nog steeds klein tot matig, onder meer vanwege de rigoureuze maatregelen die worden genomen om het virus in te dammen.

In de race voor het vaccin tegen coronavirus: zo gaat dat
94
In de race voor het vaccin tegen coronavirus: zo gaat dat