In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Donderdag maakte het virus zijn intrede binnen Nederlandse landsgrenzen.

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Wereldwijd waren er vrijdagmorgen in totaal ruim 80.000 besmettingen met het COVID-19-virus in China en 3.700 daarbuiten. In Tilburg is donderdag de eerste Nederlandse besmetting vastgesteld. Vrijdag bleek ook een vrouw uit Diemen besmet.
4 minuten geleden
24 minuten geleden
De persconferentie over de coronapatiënt uit Loon op Zand is afgelopen. Het belangrijkste nieuws: de man maakt het goed en was tijdens carnaval niet besmettelijk. Daarnaast zijn tijdens het contactonderzoek tientallen mensen in kaart gebracht, die vooralsnog geen symptomen vertonen. Deze mensen worden de komende weken door de GGD gemonitord, aangezien de incubatietijd van het coronavirus nog niet is vastgesteld.
29 minuten geleden
Volgens Jean-Luc Murk liepen ziekenhuismedewerkers geen risico op een besmetting, doordat de patiënt volgens het protocol meteen in isolatie is geplaatst.
34 minuten geleden
Wel worden ze de komende weken nog gemonitord door de GGD. De incubatietijd van het coronavirus is namelijk nog steeds niet vastgesteld, zegt arts-microbioloog Jean-Luc Murk.
37 minuten geleden
De mensen die bij het contactonderzoek in kaart zijn gebracht en geen klachten hebben, hoeven geen maatregelen te nemen.
39 minuten geleden
Mensen die in de straat van de patiënt wonen, hoeven zich volgens de GGD geen zorgen te maken. Alleen mensen die nauw contact met hem hebben gehad, worden getest op besmetting.
40 minuten geleden
Tijdens het contactonderzoek zijn op dinsdag en woensdag tientallen mensen in kaart gebracht. Dit zijn geen carnavalvierders. Ook hebben ze nog geen klachten.
43 minuten geleden
Het komende weekend staan veel evenementen gepland in Tilburg. De burgemeester ziet geen reden om deze evenementen af te blazen.
44 minuten geleden
De man was tijdens carnaval niet besmettelijk. Mensen die in Tilburg carnaval hebben gevierd, hoeven zich volgens de burgemeester dus geen zorgen te maken.
één uur geleden
De burgemeester opent de persconferentie. Het gaat volgens hem goed met de patiënt. Er wordt zelfs gekeken hoe hij thuis in isolatie kan worden geplaatst.
één uur geleden
De persconferentie gaat bijna beginnen.
één uur geleden
Een voetbalclub waar familieleden van de patiënt uit Loon op Zand spelen, heeft alle thuiswedstrijden geschrapt. De club laat aan Omroep Brabant weten geen enkel risico te willen nemen.
één uur geleden
Om 12.30 uur is er een persconferentie over de eerste persoon die besmet is geraakt met het coronavirus. De burgemeester van Tilburg, iemand van het ziekenhuis waar de patiënt zich bevindt en iemand van de GGD zullen hier spreken. De persconferentie is live te volgen via een livestream op NU.nl en dit liveblog.
2 uur geleden
In Azerbeidzjan is zojuist de eerste besmetting met het coronavirus bevestigd.
2 uur geleden
De rijksoverheid opent in de loop van de middag een speciaal crisisnummer 0800-1351, bevestigt een woordvoerder van minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Het telefoonnummer is bedoeld voor informatievoorziening in crisistijd. "Iedereen die vragen heeft over het coronavirus mag bellen. Veel informatie is ook op rijksoverheid.nl/coronavirus te vinden, maar sommige mensen bellen liever", aldus de woordvoerder.
2 uur geleden
In Iran is het aantal besmettingen met het coronavirus opgelopen met 143. In totaal zijn nu 388 mensen in het land besmet.
2 uur geleden
De WHO bekijkt een aantal meldingen van mensen die voor de tweede keer besmet zouden zijn met het virus. In principe zouden mensen die het virus hebben gehad in ieder geval tijdelijk immuun moeten zijn.
3 uur geleden

Het RIVM meldt een tweede besmetting in Nederland. Het gaat om een vrouw uit Diemen. Ze zit in thuisisolatie. De gemeente Amsterdam start een contactonderzoek. Er is geen link met de eerste besmette persoon in Nederland. De vrouw was vorige week in de Italiaanse regio Lombardije. 

3 uur geleden
Ook in Wales is een persoon positief getest op het coronavirus. Het is de eerste besmetting in het land. In het hele Verenigd Koninkrijk zijn nu negentien ziektegevallen bekend.
3 uur geleden
3 uur geleden
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft antwoord gegeven op allerlei vragen over de invloed van het coronavirus op het onderwijs. Hieruit blijkt onder meer dat er vooralsnog geen scholen en universiteiten gesloten hoeven te worden. Ook kunnen schoolreizen en uitwisselingsprojecten gewoon doorgaan. Lees hier alle vragen en antwoorden.
4 uur geleden
De Rotterdamse haven meldt als gevolg van het coronavirus 20 procent minder afvaarten naar China te verwerken. De haven denkt dat het containervervoer dit jaar met 1 procent zal afnemen door de uitbraak van het COVID-19-virus. Normaliter is 45 procent van alle internationale containers in de haven bestemd voor of afkomstig uit Azië.
4 uur geleden
Zuid-Korea heeft zojuist 315 nieuwe besmettingen met het coronavirus bevestigd. Dit is het grootste aantal nieuwe besmettingen op één dag sinds het virus op 20 januari opdook. In totaal zijn in Zuid-Korea 2.337 mensen met het virus besmet. De meesten van hen hebben banden met een omstreden kerkgenootschap.
4 uur geleden
Ook Nieuw-Zeeland meldt een eerste besmetting met het coronavirus. Het zou gaan om iemand van in de zestig die onlangs is teruggekeerd vanuit Iran.
5 uur geleden
Volgens de Chinese nationale gezondheidscommissie kunnen mensen die zijn genezen van het virus anderen niet langer besmetten. Enkelen die al uit het ziekenhuis waren ontslagen, testten de afgelopen dagen opnieuw positief op het virus, maar zijn dus niet besmettelijk.
5 uur geleden
In Hongkong zou een hond van een besmette persoon licht positief getest hebben op het coronavirus, melden meerdere Chinese media. Volgens Hongkong is er geen aanleiding om te denken dat het dier mensen kan besmetten. De hond is uit voorzorg wel in quarantaine geplaatst.
5 uur geleden
President Khaltmaagiin Battulga van Mongolië is in quarantaine geplaatst na zijn terugkeer uit China. Battulga en enkele andere functionarissen waren in China voor besprekingen met onder meer de Chinese president Xi Jinping. De veertiendaagse quarantaine vindt plaats uit voorzorg.
7 uur geleden
Wit-Rusland meldt ook een eerste besmetting, maar deze patiënt zou niet in Italië zijn geweest. Een Iraanse student zou de eerste drager van het coronavirus binnen het Oost-Europese land zijn.
8 uur geleden
Nog een EU-lidstaat meldt een eerste besmetting met het coronavirus: Litouwen. Het zou gaan om een vrouw die dit weekend zou zijn teruggekeerd na een bezoek aan Noord-Italië.
9 uur geleden
Nieuw-Zeeland weert tot nader order reizigers uit Iran, uit angst voor de verspreiding van het coronavirus. Inwoners die de laatste twee weken een stap in Iran hebben gezet, moeten per direct veertien dagen in quarantaine.

In Iran liep het dodental als gevolg van het coronavirus de laatste dagen snel op. In iets meer dan een week vielen er 26 dodelijke slachtoffers - het hoogste aantal buiten China - en raakten ruim honderd mensen besmet.
9 uur geleden
De besmette persoon in Nederland heeft mogelijk carnaval gevierd in Tilburg, melden meerdere Nederlandse media op basis van bronnen. Het RIVM en de GGD hebben dit niet bevestigd, maar het wordt tijdens het contactonderzoek niet uitgesloten. Naar verwachting wordt er vrijdag meer bekend over met wie de 56-jarige man contact heeft gehad.
11 uur geleden
Vanwege de snel stijgende hoeveelheid besmettingen in Zuid-Korea heeft de populaire boyband BTS besloten een concert in hoofdstad Seoul te annuleren. Bij het concert in de stad, waar de band gevormd is, werden duizenden fans verwacht.
11 uur geleden
Nigeria is het derde Afrikaanse land waar het coronavirus is gesignaleerd. Lokale autoriteiten melden vrijdag dat er één besmetting is vastgesteld. Het zou gaan om een Italiaan die drie dagen geleden in het land arriveerde.
11 uur geleden
Uit Zuid-Korea komt negatief nieuws: in het land is het aantal besmettingen de tweeduizend gepasseerd. Op donderdag kwamen er 256 nieuwe gevallen bij, meldt persbureau Reuters.
12 uur geleden
In China blijft de hoeveelheid nieuwe besmettingen per dag dalen: donderdag zijn er 'slechts' 327 nieuwe gevallen bekendgemaakt, het laagste aantal sinds 23 januari. Aan het begin van deze maand schoot het aantal besmettingen met duizenden per dag omhoog.

Donderdag zouden er 44 mensen zijn overleden in het Aziatische land, wat het totale dodental in China op 2.788 brengt.
gisteren om 23:34
De Nederlandse patiënt is twee keer getest op het virus, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) tegen Nieuwsuur.. Dat moet volgens het protocol om fouten te voorkomen. De man is aanspreekbaar en maakt het goed, zei de burgemeester van Tilburg in de uitzending van Jinek. De gemeente Tilburg laat aan Omroep Brabant weten dat er geen extra maatregelen worden getroffen.
gisteren om 22:04
De belangrijkste updates rond het coronavirus van vandaag op een rij:

 • Vanavond is de eerste besmetting met het coronavirus in Nederland gemeld. Het gaat om een persoon die onlangs in de Italiaanse regio Lombardije is geweest. De patiënt ligt momenteel in quarantaine in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Over zijn toestand is niets bekend. Vanwege de besmetting wordt in kaart gebracht met wie hij onlangs contact heeft gehad. De GGD zal alle contacten monitoren om te voorkomen dat het COVID-19-virus verder wordt verspreid.
    
 • In Frankrijk is het aantal besmettingen gestegen van 18 naar 38. Het gaat voornamelijk om mensen die contact hebben (gehad) met de personen die eerder besmet zijn geraakt.

 • In Duitsland is het coronavirus in totaal bij veertig mensen geconstateerd. Vijftien van hen zijn inmiddels weer genezen.
  In de deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn twintig mensen besmet met het coronavirus. De driehonderd bezoekers van een carnavalsfeest in Langbroich hebben zich inmiddels bij de Duitse autoriteiten gemeld en zitten thuis in quarantaine.

 • Over de hele wereld zijn sportevenementen afgelast vanwege het virus. We maakten een overzicht van de belangrijkste sportevenementen waar een streep door is gezet.

 • De aandelenkoersen wereldwijd zijn donderdag voor de vierde dag op rij onderuitgegaan door zorgen over het coronavirus. De Amsterdamse AEX-index sloot 3,8 procent lager. Hiermee komt het weekverlies inmiddels uit op ruim 7 procent, daarmee nadert het de slechtste beursweek ooit van januari 2016.

 • 130 hotelgasten die in het hotel H10 Costa Adeje Palace op het Spaanse eiland Tenerife in quarantaine zitten, mogen weer naar huis. De 23 Nederlandse hotelgasten blijven nog wel in quarantaine.

 • Naast Nederland hebben in Europa ook Noord-Ierland, Denemarken en Estland vandaag eerste besmettingen met het coronavirus gemeld. Bekijk ook dit kaartje.
gisteren om 21:57
gisteren om 20:47
We krijgen een aantal meldingen dat er een persoon in Sittard besmet zou zijn met het het coronavirus. Dat bericht zou circuleren op Facebook. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ontkent dat er iemand besmet is geraakt in Sittard. We staan in direct contact met het RIVM. Het instituut laat het ons weten als er iemand in Nederland besmet is met het virus.