In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Wereldwijd zijn donderdagochtend ruim 81.000 besmettingen met het COVID-19-virus vastgesteld en bijna 2.800 sterfgevallen geteld. In Europa gaat het om bijna vijfhonderd besmettingen en veertien sterfgevallen.
één uur geleden
Nog een hooggeplaatste Iraanse overheidsfunctionaris heeft het COVID-19-virus opgelopen. Het gaat om Massoumeh Ebtekar, vicepresident voor Vrouwen- en Familiezaken, melden Iraanse staatsmedia volgens persbureau AP.

Ebtekar trad in 1979 voor het voetlicht toen ze tijdens de gijzeling van Amerikaanse ambassademedewerkers in Teheran als de Iraanse woordvoerder optrad. Ebtekar is een van de twaalf Iraanse vicepresidenten, die elk verschillende departementen voor de president leiden.

Dinsdag bleek viceminister van Volksgezondheid Iraj Harirchi al besmet te zijn met het coronavirus. Tijdens zijn optreden bij een persconferentie leek hij al iets onder de leden te hebben.
één uur geleden
De World Health Organization (WHO) heeft landen wereldwijd opgeroepen om zich goed voor te bereiden op de komst van een eerste besmetting. Landen moeten onder meer goed bekijken of ze genoeg plekken hebben om patiënten te isoleren, genoeg middelen hebben om patiënten te behandelen en of hun zorgverleners de juiste training hebben gehad. Volgens de WHO is het virus goed te bedwingen als landen zich voorbereiden, maar gaat het fout als landen zich niet op alle vlakken indekken. "Dit is geen tijd voor angst, het is tijd om actie te ondernemen", zegt de directeur van de gezondheidsorganisatie.

De WHO roept COVID-19 nog niet uit tot pandemie, maar zegt dat de ziekte wel de potentie heeft om een pandemie te worden.
2 uur geleden
De laatste opvarenden verlaten de Diamond Princess. Op het cruiseschip, dat in de Japanse haven Yokohama ligt, zaten ongeveer 3.700 passagiers en bemanningsleden. 705 personen raakten besmet met het coronavirus. Vier van hen zijn overleden. (Foto: Reuters)
2 uur geleden
De GGD van Zuid-Limburg krijgt veel bezorgde telefoontjes van mensen die zich zorgen maken over de uitbraak van het coronavirus in Duitsland (net over de grens met Limburg). Voornamelijk in Duitsland wonende Nederlanders hebben vragen, vertelt een GGD-woordvoerder in gesprek met NU.nl.

Ook gaat de GGD er vooralsnog van uit dat de patiënten in Duitsland geen direct contact hebben gehad met Nederlanders, zegt hij. De GGD staat volgens hem in direct contact met de gezondheidsautoriteiten in Duitsland. "Zodra er een link met Nederland is, nemen wij de zaak meteen over."
3 uur geleden
4 uur geleden
Het aantal besmettingen in Europa ligt op 486, blijkt uit een overzicht van gezondheidsorganisatie WHO. Het merendeel van de patiënten (zo'n vierhonderd) bevindt zich in Italië. In Europa zijn in totaal veertien personen overleden aan COVID-19. In de meeste Europese landen geldt dat de besmette personen het virus in een ander land hebben opgelopen.
4 uur geleden
De Duitse autoriteiten zoeken ongeveer driehonderd bezoekers van een carnavalsfeest in Langbroich, een Duitse plaats nabij de grens met Nederland. Aanleiding hiervoor is de constatering van het coronavirus bij enkele bezoekers van het feest. De hele groep moet veertien dagen in quarantaine.
4 uur geleden
Een Japanse vrouw uit Osaka is opnieuw positief getest op het coronavirus. Na een eerste test in januari werd ze opgenomen in het ziekenhuis. Op 1 februari mocht ze naar huis. Het is niet duidelijk of de vrouw voor een tweede keer besmet is geraakt, maar de kans bestaat dat ze niet volledig genezen was. "Als je eenmaal besmet bent, kan het blijven sluimeren met minimale ziekteverschijnselen", zegt Philip Tierno jr., een Amerikaanse hoogleraar microbiologie en pathologie.
5 uur geleden
Ook in Iran is het aantal besmettingen opgelopen (van 139 naar 245). Tot nu toe zijn 26 mensen in Iran overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De autoriteiten roepen Iraniërs op tijdelijk niet-belangrijke reizen naar het buitenland op te schorten. Ook blijven bioscopen een week langer dicht en worden culturele evenementen en conferenties een week lang opgeschort.
5 uur geleden
De Franse president Emmanuel Macron spreekt van een "crisis" en zegt dat "een epidemie in aantocht" is. Dit zei hij tijdens een bezoek aan een ziekenhuis in Parijs waar besmette personen worden behandeld. Het aantal besmettingen in Frankrijk staat sinds woensdag op achttien. Twee personen zijn aan de gevolgen van het coronavirus overleden. (Foto: Reuters)
6 uur geleden
De Japanse regering vraagt alle basis- en middelbare scholen in het land vanaf maandag de deuren te sluiten tot de voorjaarsvakantie eind deze maand. Het besluit komt op de dag dat het aantal besmettingen in Japan naar ruim 190 steeg. De autoriteiten in Japan roepen daarnaast op grote (sport)evenementen van de komende twee weken op te schorten.
6 uur geleden
De eerste besmetting in Zwitserland werd dinsdag gemeld. Het land maakt nu bekend dat het aantal patiënten is gestegen naar vier.
6 uur geleden
Op dit kaartje is te zien in welke Europese landen het coronavirus is vastgesteld. Klik hier om de interactieve versie van de kaart te bekijken. (Bron: John Hopkins University/WHO, CDC, ECDC, NHC and DXY)
6 uur geleden
Er zijn 505 nieuwe besmettingen met het coronavirus in Zuid-Korea. Dat is tot dusver de grootste stijging in het land op één dag. De eerste besmetting werd op 20 januari vastgesteld. Sindsdien zijn in totaal 1.766 personen positief getest op het virus. Dertien patiënten zijn er overleden.
6 uur geleden
Twee mensen in het Engeland zijn positief getest op het coronavirus. Eén van hen was in Noord-Italië geweest en de ander was in Tenerife. In het Verenigd Koninkrijk zijn in totaal vijftien mensen besmet.
8 uur geleden
Het coronavirus heeft zich in Italië in rap tempo verspreid. Hoe gaan in Italië wonende Nederlanders daarmee om? NU.nl spreekt twee van hen.
Nederlanders in Italië over coronasituatie: 'Het is niet mis'
Video
Nederlanders in Italië over coronasituatie: 'Het is niet mis'
8 uur geleden
Iran meldt dat het totale aantal besmettingen is gestegen naar 141. Het dodental ligt op 22. Koeweit zegt dat alle besmettingen in Koeweit samenhangen met bezoeken aan Iran. De 43 patiënten zijn namelijk onlangs in Iran geweest.
9 uur geleden
De gezamenlijke legeroefening van Zuid-Korea en de Verenigde Staten is afgelast, omdat 21 militairen (20 Zuid-Koreanen en 1 Amerikaan) besmet zijn geraakt met het virus. Tienduizenden militairen in Zuid-Korea zijn in quarantaine geplaatst en mogen hun kazernes niet verlaten. (Foto: Reuters)
9 uur geleden
Denemarken bevestigt zojuist de eerste besmetting. Het gaat om een man die op skivakantie is geweest in Noord-Italië. Hij zit thuis in quarantaine. Ook in Estland is voor het eerst een besmette persoon aangetroffen.
13 uur geleden
De Amerikaanse president Donald Trump zei woensdag dat het risico van het coronavirus voor de Amerikaanse bevolking "zeer klein" is. Hij weerspreekt hiermee hooggeplaatste gezondheidsfunctionarissen die denken dat het virus zich snel zal verspreiden binnen de Verenigde Staten.

De president voegde eraan toe dat de Amerikaanse gezondheidsdienst klaarstaat om snel te handelen. Trump heeft zijn vicepresident Mike Pence aangewezen om de aanpak van de gezondheidscrisis te leiden.

Inmiddels zijn 59 Amerikanen besmet met het COVID-19-virus, inclusief de 42 die aan boord waren van het cruiseschip Diamond Princess in Japan.
14 uur geleden
In China zijn op woensdag 433 nieuwe besmettingen geconstateerd, waarvan 409 in de provincie Hubei. Het totale aantal besmettingen in China komt daarmee uit op 78.497 personen.

Woensdag zijn 29 mensen overleden aan de gevolgen van het COVID-19-virus, van wie 26 in Hubei. Dit is het laagste dodental op één dag sinds 28 januari. COVID-19 kostte tot nu toe aan 2.774 mensen in China het leven.
14 uur geleden
Zuid-Korea meldt op woensdag 334 nieuwe besmettingen te hebben geconstateerd. In het land zijn nu 1.595 mensen besmet met het COVID-19-virus. Het grootste deel van de nieuwe besmettingen is vastgesteld in de zuidoostelijke stad Daegu, waar een kerkgemeenschap een bron van besmettingen vormt.

Woensdag is ook iemand in Zuid-Korea overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Daarmee komt het dodental in het land uit op dertien.

Zuid-Korea heeft ook besloten de gezamenlijke militaire oefeningen met de Verenigde Staten voorlopig te staken. Op woensdag bleek een Amerikaanse soldaat besmet te zijn. Hij was gelegerd in Camp Carroll, op ongeveer 20 kilometer afstand van Daegu. Ook enkele Zuid-Koreaanse soldaten zijn besmet geraakt, zo meldt het Zuid-Koreaanse leger.
16 uur geleden
Saoedi-Arabië laat voorlopig geen mensen toe die een bezoek willen brengen aan de religieuze plaatsen Mekka en Medina, maakte het Saoedische miniserie van Buitenlandse Zaken woensdagavond bekend. De Saoedische gezondheidsautoriteiten willen zo de verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan.

Het hele jaar door is Mekka de bestemming voor moslims die de umrah willen doen, een kleine bedevaart met rituelen die ook een essentieel onderdeel vormen van de hadj. In Medina, zo'n 320 kilometer van Mekka, staat de Moskee van de Profeet. Vanwege het graf van Mohammed is ook deze moskee is een geliefde bestemming.
gisteren om 22:39
De minister van gezondheid van Roemenië meldt de eerste besmetting van het land. Het gaat om een man uit de regio Gorj.
gisteren om 22:34
Bahrein meldt woensdagavond zeven nieuwe besmettingen. In het land zijn in totaal 33 besmette personen. Vrijwel alle besmettingen zijn in de afgelopen dagen gesignaleerd.
gisteren om 22:15
De belangrijkste updates van vandaag rond het coronavirus op een rij:
  • De GGD heeft vannacht in Limburg een contactonderzoek uitgevoerd, omdat een met het virus besmette Duitser eerder deze maand in Limburg was. Uiteindelijk bleek het onderzoek niet nodig. De man kon het virus nog niet overdragen toen hij in Limburg verbleef. Ook zijn vrouw heeft het virus opgelopen, werd vandaag bekend.
  • Voor het eerst meer nieuwe coronagevallen buiten China dan erbinnen.
  • In Frankrijk is een tweede persoon overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In totaal zijn achttien mensen in het land besmet. In Italië is het dodental opgelopen naar twaalf. Het aantal besmettingen staat daar op vierhonderd.
  • In Brazilië is de eerste besmetting gemeld. Het is de eerste besmetting met het coronavirus in Latijns-Amerika. Ook in Georgië, Griekenland, Noord-Macedonië, Noorwegen, Pakistan en Roemenië werden vandaag de eerste besmettingen bekendgemaakt.
gisteren om 21:12
Steeds minder EU-landen weten het coronavirus buiten de eigen grenzen te houden. Noorwegen maakt zojuist bekend dat een eerste besmetting aan het licht is gekomen. In zeker veertien andere EU-landen moesten besmette personen worden behandeld.
gisteren om 20:36
Irak heeft zojuist een lijst maatregelen gepubliceerd om een eventuele uitbraak van het coronavirus binnen de landsgrenzen tegen te gaan.

  • Inwoners mogen niet meer afreizen naar China, Iran, Thailand, Zuid-Korea, Singapore, Italië, Japan, Koeweit en Bahrein.
  • Inwoners van Koeweit en Bahrein mogen daarnaast ook niet meer Irak betreden.
  • Plekken waar mensen kunnen samenkomen, zoals bioscopen, koffiezaken en discotheken, zijn tot 7 maart gesloten. Daarnaast wordt het verboden om elders in het openbaar groepen te vormen.
  • Ook scholen en universiteiten houden tot 7 maart de deuren gesloten.
gisteren om 19:38
gisteren om 19:04
gisteren om 18:58
Op een speciaal ingelaste persbijeenkomst woensdagmiddag vertelde Xu dat meerdere nieuwe behandeltrajecten momenteel onder de loep worden genomen. Vijf daarvan gaan waarschijnlijk eind april een klinische testfase in, waarbij mogelijke geneesmiddelen op menselijke proefpersonen worden getest.

De geneesmiddelen zijn volgens Xu hard nodig om de huidige patiënten te helpen. Naar schatting zijn er nog ruim 81.000 patiënten wereldwijd die besmet zijn met het coronavirus. "Zeker 8.752 van hen verkeren in kritieke toestand", aldus Xu.
gisteren om 18:54
Binnen China is geen sprake meer van een landelijke uitbraak van het coronavirus, bevestigt Chinese ambassadeur in Nederland Xu Hong woensdagmiddag in gesprek met NU.nl. "Het ergste is achter de rug."

Alleen in de Chinese provincie Hubei, wat wordt gezien als het epicentrum van de virusuitbraak, werden woensdag binnen China nieuwe besmettingen vastgesteld, maar ook daar loopt het aantal nieuwe besmettingen per dag fors terug. Waar het eerder deze maand om duizenden nieuwe ziektegevallen per dag ging, waren het er dinsdag iets meer dan vierhonderd.

Buiten Hubei zijn woensdag voor de eerste keer helemaal geen nieuwe besmettingen vastgesteld, aldus Xu. De ambassadeur benadrukt dat daarnaast het aantal genezen patiënten is opgelopen tot boven de zevenduizend. "Dat toont aan dat het te bestrijden is."
gisteren om 18:39
Duitsland staat aan de vooravond van een coronavirusepidemie, aldus de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn woensdag. Volgens hem moet er met urgentie gekeken worden naar nationale protocollen, zodat Duitsland is voorbereid op een virusuitbraak. 

Volgens Spahn valt niet meer te traceren met wie coronapatiënten contact hebben gehad. "Het staat vast dat grote groepen contact hebben gehad met geïnfecteerden, terwijl wij niet weten wie dat precies zijn geweest."
gisteren om 17:54
De Pakistaanse minister van Gezondheid meldt de eerste twee besmettingen met het virus in Pakistan.
gisteren om 17:46
Minister Bruno Bruins van Medische Zorg heeft woensdag gezegd dat er een reëel risico is dat Nederland wordt getroffen door het coronavirus. Volgens hem is Nederland goed voorbereid en zijn er voorbereidingen getroffen, maar toch kan het zijn dat er meer maatregelen moeten worden genomen. Bruins zegt dat het niet valt uit te sluiten dat er ook in Nederland gemeenten op slot moeten, zoals in Noord-Italië.
gisteren om 17:31
De NOS zendt donderdag een ingelaste uitzending uit over het coronavirus. In Het corona-virus: feiten en fabels beantwoorden deskundigen vragen van het publiek. Het programma is bedoeld om het publiek zo veel mogelijk relevante informatie bij te brengen over het COVID-19-virus, zodat zij "feiten kunnen onderscheiden van spookverhalen en desinformatie", aldus de NOS.

Het corona-virus: feiten en fabels wordt op donderdag 27 februari van 20.35 tot 21.25 uur uitgezonden op NPO1.
gisteren om 17:12
In Noord-Macedonië is een persoon positief getest op het coronavirus, bevestigt het lokale ministerie voor Volksgezondheid. Het is voor het eerst dat het coronavirus in het land is aangetroffen. 

De vrouw was in een busje van Italië naar Noord-Macedonië gereden. Alle andere inzittenden van het busje worden getest op het virus.
gisteren om 15:36
In Brazilië is een man positief getest op het COVID-19-virus, bevestigt het lokale ministerie voor Volksgezondheid. Het is de eerste besmetting in Latijns-Amerika. 

De man uit São Paolo was in de Italiaanse provincie Lombardije geweest en is sinds 21 februari weer in Brazilië. 

Volgens het ministerie heeft de man een droge hoest, koorts, een pijnlijke keel en een loopneus, maar maakt hij het verder goed. Lokale autoriteiten gaan onderzoeken met wie hij in de tussentijd contact heeft gehad.
gisteren om 14:58
De vrouw van de besmette Duitse patiënt die in Limburg is geweest, blijkt het COVID-19-virus opgelopen te hebben, bevestigt de lokale minister van Volksgezondheid Karl-Josef Laumann.

Het stel was twee weken lang sociaal actief en besmettelijk, zegt Laumann. De man, die zich nu in kritieke toestand bevindt, heeft onder meer carnaval gevierd op het moment dat hij besmettelijk was en is meerdere malen naar het ziekenhuis gegaan. 

In Duitsland loopt nog een uitgebreid contactonderzoek naar de man. Woensdag werd duidelijk dat de Duitser geen anderen kon besmetten toen hij in Nederland was.

De vrouw van de man werkt bij een kinderdagverblijf in Duitsland. De kinderen en hun ouders werden gevraagd om in hun huis te blijven en worden momenteel getest op het virus, melden lokale media. Het stel wordt behandeld in het universiteitsziekenhuis in Düsseldorf.
gisteren om 12:02
In Noord-Italië zijn vier kinderen besmet geraakt met het coronavirus, onder wie een vierjarig meisje. Ook zijn er dertig nieuwe besmettingen vastgesteld in de zwaarst getroffen gebieden van het land. In totaal zijn er nu zeker 350 besmettingen in het land geconstateerd en zijn twaalf mensen overleden na besmetting met het COVID-19-virus. 

Ondertussen zijn de Britse autoriteiten begonnen met het steekproefsgewijs testen van grieppatiënten op het coronavirus, om zo op tijd een eventuele uitbraak te kunnen signaleren.
gisteren om 12:02
Ook een persoon in Griekenland heeft het coronavirus, melden de Griekse autoriteiten. Het gaat om de eerste besmetting in het land. De patiënt is een 38-jarige Griekse die recentelijk in het noorden van Italië is geweest.
gisteren om 11:41
Beeld uit het leven in San Fiorano, één van de Noord-Italiaanse gemeenten in quarantaine. De 87-jarige Gino Verani zit in de zon op een pleintje in het stille dorpje ten zuidoosten van Milaan.

Zo'n 50.000 inwoners in elf dorpen in de provincie Lombardije mogen hun woonplaats niet uit vanwege de uitbraak in de regio. Het is de ergste uitbraak in Europa. Mensen vermijden zoveel mogelijk contact met elkaar: winkels en bars zijn gesloten. De toegangswegen zijn geblokkeerd door de politie. Iedereen die probeert te vertrekken, riskeert drie maanden celstraf of een boete van tot 206 euro.  

Deze foto is gemaakt door zijn kleinzoon Marzio Toniolo, een lokale leraar. "Ik vertelde mijn opa honderd keer dat de bar niet open is vanwege de Spaanse griep, zodat het tot hem doordringt", zegt Toniolo tegen persbureau Reuters, verwijzend naar de dodelijke pandemie van vlak na de Eerste Wereldoorlog. "Hij is heel boos en heel oud", voegt hij eraan toe.
gisteren om 11:05
De Franse politie onderzoekt de doodsoorzaak van een Hongkongse toerist. Deze persoon is overleden in een hotel in Beaune in het departement Côte-d'Or. Uit voorzorg moet een deel van de gasten in het hotel blijven, bevestigt hotelgroep Accor in gesprek met France Bleu. Het gaat om toeristen van een tourgroep die dinsdag met de bus is aangekomen en de medewerkers van het hotel. Zij worden momenteel getest. Andere gasten mogen vertrekken, maar moeten wel hun contactinformatie achterlaten bij de receptie. Later op de dag worden de resultaten bekendgemaakt.