Volg het laatste nieuws over het COVID-19-virus hier.

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Wereldwijd waren er maandagochtend in totaal ruim 84.000 besmettingen met het COVID-19-virus. In Nederland zijn inmiddels tien infecties vastgesteld.
zondag 8 maart 2020 om 17:55
Het aantal besmettingen in Nederland is bijgesteld naar 264, zegt een woordvoerder van het RIVM zondagavond tegen NU.nl. Volgens de woordvoerder gaat het om een patiënt die bij de eerste test positief scoorde op het coronavirus, maar negatief op de tweede test. "Dit geval is niet uit het systeem gehaald, waardoor het meegenomen is in de telling van vandaag. Maar deze persoon bleek dus niet ziek te zijn."
zondag 8 maart 2020 om 17:28
In het Amphia Ziekenhuis in Breda zijn tien medewerkers positief getest op het COVID-19-virus, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis tegen Omroep Brabant. Het ziekenhuis heeft sinds woensdag driehonderd medewerkers preventief getest op het coronavirus. De medewerkers die positief testten op het virus, hadden ziekteverschijnselen of waren in risicogebieden geweest.
maandag 2 maart 2020 om 16:28
In verband met praktische redenen sluiten we dit liveblog. Het nieuwe liveblog kun je openen door hier te klikken.
maandag 2 maart 2020 om 16:11
Honderden Parijzenaars lopen alsnog afgelaste halve marathon
Honderden Parijzenaars lopen alsnog afgelaste halve marathon
maandag 2 maart 2020 om 15:07
Het Louvre in Parijs blijft maandag voor de tweede dag op rij gesloten in verband met het coronavirus. Dat gebeurde na overleg tussen medewerkers van het museum. Toeristen die voor de deur stonden te wachten, dropen af. (Foto: Reuters)
maandag 2 maart 2020 om 14:25
Twee personen in Utrecht zijn besmet geraakt met het coronavirus. Het stel zit sinds ze terug zijn van hun vakantie in Noord-Italië thuis in isolatie, meldt de gemeente.
maandag 2 maart 2020 om 13:55
Geen van de acht nieuwe patiënten in Nederland heeft een link met het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, zo laat het RIVM weten in gesprek met NU.nl. 

Het ziekenhuis heeft een patiënten- en bezoekersstop ingesteld, omdat zondag bleek dat een COVID-19-patiënt een week lang op de intensive care had gelegen. Momenteel brengt het ziekenhuis in kaart wie contact hebben gehad met de patiënt; zij worden getest op het virus.
maandag 2 maart 2020 om 13:19
Ook een inwoner van Oss is positief getest op het coronavirus. Volgens de Noord-Brabantse gemeente betreft dit een van de acht nieuwe gevallen die maandag door het RIVM zijn gemeld. De Ossenaar is onlangs in Noord-Italië geweest. Samen met zijn gezinsleden zit hij thuis in quarantaine. Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans van Oss heeft hem inmiddels gesproken.
maandag 2 maart 2020 om 13:08
De besmette persoon in Houten heeft volgens de gemeente geen link met de eerdere besmettingsgevallen in Nederland. De man was vorige week op een beurs in Duitsland en ging daarna met zijn gezin op vakantie. Hij en zijn gezin zitten nu in thuisisolatie.
maandag 2 maart 2020 om 12:56
Het RIVM deelt niet waar de acht nieuwe patiënten wonen, maar laat dit over aan de lokale autoriteiten. Zo weten we nu van één nieuwe besmetting in Loon op Zand, één in Helmond, één in Houten en één in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.
maandag 2 maart 2020 om 11:17
Energieleverancier Engie in Zwolle heeft alle medewerkers van een afdeling uit voorzorg naar huis gestuurd, omdat een werknemer mogelijk besmet is met het coronavirus, meldt RTV Oost. De uitslag van de test is dinsdag of woensdag bekend.
maandag 2 maart 2020 om 11:13
De Europese Unie heeft het dreigingsniveau van het COVID-19-virus verhoogd van gemiddeld naar hoog, laat voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie weten. "In andere woorden: het virus is zich nog aan het verspreiden", vatte ze samen.

Bij diezelfde persconferentie zei de EU-commissaris voor Economische Zaken klaar te staan om "alle mogelijke beleidsmiddelen in te zetten" om de Europese economie te beschermen tegen de impact van het virus.

Dit zijn de laatste cijfers van de EU volgens de commissie:
  • 2.100 coronagevallen in Europa
  • Coronapatiënten in 18 van de 27 lidstaten
  • 38 EU-burgers zijn omgekomen, waarvan 34 in Italië
maandag 2 maart 2020 om 10:53
Openbaarvervoerbedrijven nemen vooralsnog geen extra maatregelen in verband met het COVID-19-virus, zegt voorzitter Pedro Peters van OVNL, de branchevereniging van ov-bedrijven in gesprek met NU.nl. Wel krijgen ov-medewerkers het advies om regelmatig hun handen te wassen met zeep en in hun elleboog te niezen. De ov-bedrijven stemmen hun beleid af op de richtlijnen van het RIVM, legt Peters uit. "Die bepaalt wat er moet gebeuren." Hij heeft hierover dagelijks overleg met het instituut. Tijdens die vergaderingen worden verschillende scenario's en bijpassende protocollen besproken. (Foto: Pro Shots)
maandag 2 maart 2020 om 10:37
Bij Nederlandse ziekenhuizen worden naar verwachting geen capaciteitsproblemen verwacht vanwege de patiëntenstop bij het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en de intensive care afdeling (ic) van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, zegt het RIVM en koepelorganisatie voor ziekenhuizen NVZ in gesprek met NU.nl. 

"Vooralsnog is er overal genoeg capaciteit", zegt een NVZ-woordvoerder. Hij zegt wel dat het RIVM en het Regionale Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) "de vinger aan de pols" houden om ervoor te zorgen dat alle patiënten elders terechtkunnen. Het RIVM bevestigt dat er geen tekort aan capaciteit is.

Het Beatrixziekenhuis sloot zondag de deuren voor nieuwe patiënten en bezoekers nadat was gebleken dat een patiënt met het COVID-19-virus daar ruim een week had gelegen. Het Maasstad Ziekenhuis sloot de ic, omdat daar een patiënt was opgenomen die bij de eerste test positief testte op het coronavirus. Een tweede test moet nog uitsluiten of het hier gaat om een nieuw besmettingsgeval in Nederland.
maandag 2 maart 2020 om 10:33
Het aantal doden door het coronavirus in Iran is gestegen naar 66, meldt het Iraanse staatspersbureau FARS op basis van het Iraanse ministerie van Volksgezondheid. Het aantal besmettingen in dat land staat inmiddels op 1.501.
maandag 2 maart 2020 om 10:04
Het aantal coronabesmettingen in België is maandagochtend opgelopen naar zes, zegt de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block, meldt De Standaard. Alle patiënten zijn onlangs in Noord-Italië geweest. In totaal zijn bij de zuiderburen acht besmettingen vastgesteld. Eén patiënt zou al genezen zijn. (Foto: Reuters)
maandag 2 maart 2020 om 09:56
Alle leden van regionale overheden in de Italiaanse regio Lombardije ondergaan een test op het coronavirus. Ongeveer 90 procent van de bijna zeventienhonderd besmettingsgevallen in Italië concentreert zich in de noordelijke regio's Lombardije, Veneto en Emilia-Romagna. Gouverneur Attilio Fontana van Lombardije is op eigen initiatief in quarantaine gegaan, nadat een raadslid positief werd getest op het COVID-19-virus.
maandag 2 maart 2020 om 09:19
Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Duitsland is in een dag gestegen van 129 naar 150, meldt het Robert Koch-Insti­tut, het Duitse equivalent van het RIVM maandag. 86 gevallen bevinden zich in het westen van Noordrijn-Westfalen, een deelstaat die grenst aan Nederland. Verschillende scholen en kinderdagverblijven blijven daar voorlopig dicht om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Enkele medewerkers van kinderdagverblijven in Duitsland testten positief op het COVID-19-virus.

In België is een derde patiënt besmet geraakt met het virus. Het gaat om iemand uit Brussel, die is teruggekeerd uit Milaan, zegt viroloog Marc Van Ranst maandagochtend tegen VRT NWS.
maandag 2 maart 2020 om 08:01
Vooralsnog zijn er geen nieuwe besmettingen vastgesteld in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, meldt een woordvoerder in het NOS Radio 1 Journaal

Zondag bleek een patiënt met het COVID-19-virus een week lang op de intensivecareafdeling in het ziekenhuis gelegen te hebben. De ernstig zieke patiënt bevindt zich nu in strikte quarantaine in het Rotterdamse ziekenhuis Erasmus MC. Nu wordt in kaart gebracht wie in Gorinchem met haar in contact is gekomen. Het ziekenhuis is - totdat het onderzoek is afgerond - gesloten voor nieuwe patiënten en bezoekers. 

Tot nu toe zijn er vier testresultaten binnen van artsen en patiënten die met haar contact hebben gehad, schrijft de NOS. Op de uitslag van tien testen wordt nog gewacht. Daarna zal het ziekenhuis nog enkele tientallen personen onderzoeken.
maandag 2 maart 2020 om 07:54
Er circuleert een lijst van mogelijk besmette personen in Nederlandse ziekenhuizen, maar het RIVM zegt tegen NU.nl dat de lijst nep is. De lijst vermeldt zogenaamd bij hoeveel mensen een eerste test positief terugkwam en hoeveel verdachte gevallen van longontstekingen er per ziekenhuis zijn.
maandag 2 maart 2020 om 07:43
De met het COVID-19-virus besmette persoon in Delft is een 23-jarige vrouwelijke student aan de TU Delft, schrijft de universiteit op de eigen website. Zaterdag werd zij gemeld als de zevende besmette persoon in Nederland. Inmiddels zijn er tien besmettingsgevallen in ons land bekend. 

Volgens de universiteit heeft de GGD het instituut geen extra beperkingen opgelegd. Toch kiest de TU Delft ervoor om alle mensen met specifieke ziekteverschijnselen "dringend te verzoeken om preventief thuis te blijven", ongeacht of ze wel of niet in een risicogebied zoals Noord-Italië zijn geweest.

"Deze maatregel achten wij noodzakelijk gezien ons open en internationale karakter in combinatie met de constatering van een met het coronavirus besmette student. Heb je eerder genoemde klachten, meld je dan telefonisch bij je huisarts, blijf thuis en volg de instructies van de huisarts", laat de universiteit weten. 

De maatregelen gelden volgens de TU Delft voor "studenten, medewerkers en bezoekers van onze campus of onze events".
maandag 2 maart 2020 om 07:18
In Australië zou het virus voor het eerst lokaal zijn overgedragen nu een 31-jarige arts in de deelstaat New South Wales besmet is geraakt. Het is niet duidelijk wie het virus heeft overgedragen.
maandag 2 maart 2020 om 05:17
Nieuws uit Azië: Thailand en Indonesië melden respectievelijk één en twee nieuwe besmettingen. Dat brengt het aantal besmettingsgevallen in Thailand op 43, terwijl het voor Indonesië de eerste besmettingen zijn.
maandag 2 maart 2020 om 03:50
Kazachstan is het volgende land dat maatregelen vanwege de uitbraak van het virus in Iran. Het Centraal-Aziatische land sluit op 5 maart de landsgrenzen voor mensen uit Iran.
maandag 2 maart 2020 om 02:44
Terwijl New York de eerste besmetting noteert, maakt Washington melding van de tweede dode in de VS. In King County zou een 78-jarige man zijn bezweken aan de gevolgen van COVID-19.

Tegelijkertijd werd bekendgemaakt dat er tien nieuwe gevallen in de staat Washington zijn geconstateerd. Drie van hen zouden in kritieke toestand verkeren.
maandag 2 maart 2020 om 02:08
Over Zuid-Korea gesproken: het Aziatische land geeft zojuist de dagelijkse update over de virusuitbraak in het land. Zondag raakten nog eens 476 mensen besmet en zijn twee mensen overleden. Er zijn nu 4.212 besmettingsgevallen bekend, terwijl het dodental opliep naar 23.
maandag 2 maart 2020 om 01:28
Het coronavirus heeft in de Verenigde Staten een nieuwe staat bereikt: New York. Het zou gaan om een dertigjarige vrouw die onlangs is teruggekeerd uit Iran, aldus gouverneur Andrew Cuomo.
maandag 2 maart 2020 om 01:04
Schotland meldt zondag een eerste besmetting met het coronavirus binnen de eigen landsgrenzen te hebben geconstateerd. Daarmee hebben alle delen van het Verenigd Koninkrijk officieel te maken met de virusuitbraak.
maandag 2 maart 2020 om 00:58
De lokale gezondheidsautoriteiten op het Spaanse eiland Tenerife hebben diverse gasten van het hotel H10 Costa Adeje Palace groen licht gegeven om te vertrekken. "Als toeristen binnen 24 uur voor hun vlucht negatief getest zijn op het virus, dan mogen zij vertrekken", aldus hulpdiensten.

In het hotel zaten bijna 1.000 mensen vast, onder wie 23 Nederlanders. Het is niet duidelijk of zij mogen vertrekken.
maandag 2 maart 2020 om 00:54
China heeft zondag een behoorlijke daling in het aantal nieuwe besmettingsgevallen genoteerd. 202 mensen raakten besmet met het coronavirus, terwijl er een dag eerder nog 573 gevallen bij kwamen. In totaal telt het land nu meer dan 80.000 besmettingsgevallen.

Deze week kwamen er elke dag enkele honderden nieuwe gevallen bij in het Aziatische land. De aantallen zijn vele malen kleiner dan die van begin februari: toen ging het om enkele duizenden per dag.

In het land stierven zondag 42 mensen aan de gevolgen van COVID-19, wat het dodental deed oplopen naar 2.912. Alle dodelijke slachtoffers vielen in de Chinese provincie Hubei, die als epicentrum van de virusuitbraak is aangemerkt.
maandag 2 maart 2020 om 00:50
Het Europese hoofdkantoor van Nike in Hilversum blijft maandag en dinsdag dicht, meldt het ANP maandagochtend. Een medewerker zou besmet zijn met het coronavirus. Dat stelt het bedrijf in een e-mail gericht aan alle medewerkers, die het persbureau in handen heeft. Nike wil het gebouw grondig reinigen voor het weer open gaat.
maandag 2 maart 2020 om 00:13
De nacht van zondag op maandag start met nieuws uit Afrika: Egypte meldt dat een buitenlander in het land positief is getest op het coronavirus. De nationaliteit van de patiënt is niet bekendgemaakt. Het gaat om het tweede besmettingsgeval binnen Egypte.

Daarnaast meldt Algerije dat het land twee nieuwe besmettingen heeft geconstateerd. Het zou gaan om een 53-jarige moeder en haar 24-jarige dochter. In het land was pas één besmettingsgeval bekend.
zondag 1 maart 2020 om 17:44
Ook in de Dominicaanse Republiek is de eerste coronabesmetting vastgesteld. Het gaat om een 62-jarige toerist uit Italië. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis in de buurt van de hoofdstad Santo Domingo en in isolatie gezet. Volgens de minister van Volksgezondheid is zijn toestand stabiel.

Vanwege het coronavirus hebben de Dominicaanse autoriteiten besloten om alle vluchten van en naar Milaan de komende dertig dagen te schrappen. Alle reizigers uit de rest van Italië, ongeacht hun nationaliteit, zullen op de vliegvelden gecheckt worden op het virus.
zondag 1 maart 2020 om 17:20
Het aantal personen dat bezweken is aan het coronavirus in Italië opgelopen naar 34. In Italië zijn inmiddels 1.694.personen besmet met het virus, aldus de Italiaanse autoriteiten. 83 van hen zijn weer genezen verklaard.
zondag 1 maart 2020 om 17:16
In Gorinchem wordt een persconferentie gegeven over het sluiten van het Beatrixziekenhuis vanwege de coronapatiënte die een week zonder diagnose in het ziekenhuis lag vanwege een ander gezondheidsprobleem. Volgens de voorzitter van de medische staf gaat het om een vrouw van 49 jaar oud, die in Gorinchem al last had van ademhalingsproblemen.

Tijdens haar opname in het Beatrixziekenhuis was er echter geen rede om te verdenken dat zij het coronavirus had, omdat ze niet in aanraking was geweest met risicopersonen of naar de risicogebieden was gereisd. Omdat de toestand van de vrouw verslechterde is zij uiteindelijk overgebracht naar het Erasmus MC in Rotterdam, waar besloten werd haar te testen op corona.
zondag 1 maart 2020 om 16:57
De besmette patiënt uit Coevorden is een man uit Dalen van middelbare leeftijd, dat hebben de burgemeester van Coevorden en de GGD Drenthe in een persconferentie laten weten. De man kreeg gezondheidsklachten toen hij carnaval had gevierd in Tilburg. Hij en zijn vrouw zitten inmiddels thuis in isolatie, ook zij is getest maar het is nog niet bekend of zij ook het virus heeft.
zondag 1 maart 2020 om 16:42
RIVM: 'Blijf thuis als je uit besmet gebied komt en klachten hebt'
RIVM: 'Blijf thuis als je uit besmet gebied komt en klachten hebt'
zondag 1 maart 2020 om 16:11

Het belangrijkste nieuws van vandaag:


- In Nederland zijn inmiddels in totaal tien mensen besmet met het virus, lieten het RIVM en minister Bruins van Volksgezondheid zondag weten tijdens een persconferentie. Het gaat om vier mensen in de omgeving Tilburg, drie mensen in de omgeving Amsterdam en één patiënt uit Delft, één uit Gorinchem en één uit Coevorden.

- Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem heeft een opname- en bezoekersstop ingelast omdat een coronapatiënte een week zonder diagnose in het ziekenhuis lag vanwege een ander gezondheidsprobleem. De vrouw is inmiddels overgebracht naar het Erasmus MC in Rotterdam, waar zaterdag bij haar het virus werd vastgesteld. 


- In Abu Dhabi zijn honderden mensen, onder wie 45 Nederlanders, in drie hotels in quarantaine geplaatst omdat zij mogelijk contact hebben gehad met twee besmette Italianen. Het is onduidelijk hoelang zij in quarantaine moeten blijven.

- In België is een tweede persoon besmet geraakt met het coronavirus. België heeft nog wel zicht op de oorsprong van de besmettingen en probeert de verspreiding van het virus zo veel mogelijk in te dammen.


- In Iran zijn inmiddels 54 mensen overleden aan het coronavirus en het aantal besmettingen is zondag met bijna vierhonderd ziektegevallen verder opgelopen naar 978.


- In Tsjechië en Armenië zijn de eerste besmettingen vastgesteld. Australië en Thailand meldden het eerste slachtoffer dat aan de gevolgen van het virus is overleden.

zondag 1 maart 2020 om 15:36
In Tsjechië zijn de eerste drie besmettingen met het coronavrius vastgesteld. Volgens de Tsjechische minister van Volksgezondheid vertoonden de patiënten lichte symptomen nadat ze terug waren gekomen uit Noord-Italië.
zondag 1 maart 2020 om 15:32
Iran meldt zondag dat in het land inmiddels 54 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van COVID-19. Ook is het aantal besmettingen opgelopen tot 978 patiënten. Dat is een stijging van elf doden en bijna vierhonderd ziektegevallen ten opzichte van zaterdag.