Alles over het coronavirus

Alles over het coronavirus
Alles over het coronavirus
Foto: Reuters
Op deze pagina vind je alles over het coronavirus. Wat voor virus is het COVID-19-virus? Waar is het ontstaan? Wat is de omvang van de uitbraak? Wat zijn de symptomen? Hoe gevaarlijk is het? En meer.

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus behoort tot de familie van virussen waar ook het SARS- en MERS-virus bij horen. 'Corona' is Latijn voor 'kroon'. De virussen danken hun naam dan ook aan hoe ze er onder een microscoop uitzien: sferisch met kleine, kroonachtige stekels. Wetenschappers hebben deze variant het COVID-19-virus genoemd.

Hoe gevaarlijk is het virus?

De gevolgen van de uitbraak zijn ook na een aantal maanden nog moeilijk te voorspellen, omdat er nog steeds veel onderzoek nodig is om erachter te komen hoe gevaarlijk en besmettelijk het virus nu precies is. Wel heeft het RIVM een schatting gemaakt van de zogeheten IFR (Infection Fatality Rate). Dit getal staat voor de verhouding tussen het aantal doden en het aantal besmette personen. Dit geeft in dit geval dus aan hoe groot de kans is dat iemand met het nieuwe coronavirus aan de gevolgen van de besmetting overlijdt. De IFR verschilt per land en hangt onder meer af van de demografische samenstelling van de bevolking. Oudere mensen lopen bijvoorbeeld een groter risico op overlijden.

Op dit moment schat het RIVM de IFR in Nederland in op ongeveer 1 procent. Deze schatting is gebaseerd op de sterftecijfers van het CBS en op onderzoeken van Sanquin en het RIVM zelf. Binnenkort verschijnt hierover een wetenschappelijke publicatie.
Daarnaast zouden er zonder maatregelen veel mensen ziek zijn geworden in Nederland. Het RIVM legt uit dat dit komt omdat het een nieuw virus betreft en we nog geen antistoffen hebben. Er zouden dan ook meer mensen zijn overleden.

Hoe voorkom ik besmetting?

Iedereen in Nederland wordt geacht thuis te blijven bij verkoudheidsklachten, koorts of hoestklachten en drukte te vermijden. Ook worden mensen opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. Hierbij helpt ook het 1,5 meter afstand houden.

Risicogroepen worden geadviseerd om waakzaam te blijven en drukke plekken te vermijden. Tot de risicogroepen behoren ouderen en andere kwetsbare personen, zoals hartpatiënten en mensen met diabetes, kanker of een hoge bloeddruk. Over het algemeen lopen mensen boven de 65 jaar wat meer risico en zijn vooral tachtigplussers kwetsbaar.

Het RIVM raadt daarnaast aan om regelmatig je handen goed te wassen, in de binnenkant van je elleboog (of in een papieren zakdoekje) te hoesten en te niezen, geen handen te schudden en ander lichamelijk contact (behalve contact met je partner) te vermijden.
Tip de redactie
Let op: Je browser is verouderd waardoor de website niet goed wordt weergegeven. Meer informatie over browser ondersteuning