Mensen die in 1966 en 1967 geboren zijn, kunnen donderdag vanaf 11.00 uur een afspraak voor een zogeheten boosterprik maken. Deze prik moet hun afweer tegen het coronavirus oppeppen en verlengen.

Waarom een boosterprik?

  • Een boosterprik is een extra vaccin tegen COVID-19.
  • Bijna 84 procent van de volwassen Nederlanders is volledig gevaccineerd.
  • De boosterprik komt boven op die eerdere vaccindoses en versterkt de werking daarvan.
  • Vooral bij ouderen lijkt de bescherming van eerdere prikken na enige tijd af te nemen.
  • Iedereen krijgt een boosterprik met het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna.
  • Lees hier meer over de boosterprikken

De groep met 1966 en 1967 als geboortejaar kan een afspraak maken via de website. Ze hoeven niet te wachten tot ze de schriftelijke uitnodiging hiervoor hebben ontvangen. De prik wordt gezet door de GGD.

Mensen uit een jaargang die aan de beurt is, hoeven op de priklocatie geen uitnodigingsbrief te tonen. Wel moeten zij een identiteitsbewijs meenemen, een afspraakbevestiging laten zien (bijvoorbeeld in de mail op een telefoon) en dienen zij een vragenlijst in te vullen. Die is zowel online als op de priklocaties verkrijgbaar.

Wanneer krijg ik mijn boosterprik?

Tachtigplussers waren als eersten aan de beurt. Dat waren in totaal zo'n 740.000 mensen. Daarna volgden meerderjarige bewoners van zorginstellingen - die daar werden geprikt - en zorgmedewerkers. Uiteindelijk moet iedereen van achttien jaar of ouder in de tweede helft van januari een uitnodiging hebben gekregen. Zij worden van oud naar jong uitgenodigd.

Vanwege de snelle verspreiding van de omikronvariant van het virus kunnen mensen de boosterprik drie maanden na hun laatste vaccinatie krijgen.

Als je de booster gezet hebt, dien je zelf de QR-code te updaten. In de CoronaCheck-app kan je op het plusje klikken om je boosterprik toe te voegen. "Zo is je QR-code weer up-to-date en heb je, zodra de lockdown voorbij is, weer toegang tot plekken waar dit verplicht is", aldus de GGD.