Mensen geboren in 1983 of 1984 kunnen boosterprik inplannen
Volg dit verhaal
Waarom een boosterprik?
- Een boosterprik is een extra vaccin tegen COVID-19.
- Bijna 84 procent van de volwassen Nederlanders is volledig gevaccineerd.
- De boosterprik komt boven op die eerdere vaccindoses en versterkt de werking daarvan.
- Vooral bij ouderen lijkt de bescherming van eerdere prikken na enige tijd af te nemen.
- Iedereen krijgt een boosterprik met het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna.
- Lees hier meer over de boosterprikken
De groep met 1983 of 1984 als geboortejaar kan een afspraak maken via de website. Ze hoeven niet te wachten tot ze de schriftelijke uitnodiging hiervoor hebben ontvangen. De prik wordt gezet door de GGD.
Als belangstellenden liever telefonisch een afspraak maken, moeten zij nog even wachten op een uitnodigingsbrief. Het is niet duidelijk wanneer deze op de mat valt.
Mensen uit een jaargang die aan de beurt is, hoeven op de priklocatie geen uitnodigingsbrief te tonen. Wel moeten zij een identiteitsbewijs meenemen, een afspraakbevestiging laten zien (bijvoorbeeld in de mail op een telefoon) en dienen zij een vragenlijst in te vullen. Die is zowel online als op de priklocaties verkrijgbaar.
Wanneer krijg ik mijn boosterprik?
Tachtigplussers waren als eersten aan de beurt. Dat waren in totaal zo'n 740.000 mensen. Daarna volgden meerderjarige bewoners van zorginstellingen - die daar werden geprikt - en zorgmedewerkers. Uiteindelijk moet iedereen van achttien jaar of ouder in de tweede helft van januari een uitnodiging hebben gekregen. Zij worden van oud naar jong uitgenodigd.
Vanwege de snelle verspreiding van de omikronvariant van het virus kunnen mensen de boosterprik drie maanden na hun laatste vaccinatie krijgen.