Mensen die in 1941 geboren zijn, kunnen donderdag vanaf 10.00 uur een afspraak voor een zogeheten boosterprik maken. Deze prik moet hun afweer tegen COVID-19 oppeppen en verlengen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte dat vanochtend bekend via Twitter.

Waarom een boosterprik?

  • Een boosterprik is een extra vaccin tegen COVID-19.
  • Bijna 84 procent van de volwassen Nederlanders is volledig gevaccineerd.
  • De boosterprik komt boven op die eerdere vaccindoses en versterkt de werking daarvan.
  • Vooral bij ouderen lijkt de bescherming van eerdere prikken na enige tijd af te nemen.
  • Iedereen krijgt een boosterprik met het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna.
  • Lees hier meer over de boosterprikken

De groep met 1941 als geboortejaar kan een afspraak maken via de website. Ze hoeven niet te wachten tot ze de schriftelijke uitnodiging hiervoor hebben ontvangen. De prik wordt gezet door de GGD.

Tachtigplussers komen als eersten aan de beurt. Dat zijn in totaal zo'n 740.000 mensen. Zij worden van oud naar jong uitgenodigd. Daarna volgen meerderjarige bewoners van zorginstellingen - die daar worden geprikt - en zorgmedewerkers.

Mensen uit een jaargang die aan de beurt is, hoeven op de priklocatie geen uitnodigingsbrief te tonen. Wel moeten zij een identiteitsbewijs meenemen, een afspraakbevestiging laten zien (bijvoorbeeld in de mail op een telefoon) en dienen zij een vragenlijst in te vullen. Die is zowel online als op de priklocaties verkrijgbaar.