Het interval tussen twee vaccinaties voor jongeren onder de achttien jaar kan worden verkort naar drie weken. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) laten weten, meldt koepelorganisatie GGD GHOR dinsdag. Voor mensen die al een afspraak voor een tweede vaccinatie hebben staan, is het niet mogelijk die periode in te korten. Hiervoor zijn onvoldoende doses beschikbaar.

Voor jongeren kan de tijd tussen de eerste en de tweede coronaprik nog verder worden ingekort. Als zij nu een afspraak voor een vaccinatie maken, is de tweede prik drie weken later.

Het zogeheten 'prikinterval' voor volwassenen werd maandag van 35 dagen tot 28 dagen ingekort. Bij het vaccin van Moderna moeten er minstens vier weken tussen de twee prikken zitten. Bij het vaccin van Pfizer en BioNTech is een kortere tussenperiode mogelijk, maar het afsprakensysteem van de GGD kan geen onderscheid maken tussen die twee vaccins. Daarom geldt voor volwassenen sowieso de langste periode.

Jongeren kunnen alleen het vaccin van Pfizer en BioNTech krijgen en daarom is het bij hen wel mogelijk om drie weken tussen twee prikken in te stellen.

Jongeren die al wel een prikafspraak hadden gemaakt, maar de eerste prik nog niet hebben gehad, kunnen de afspraak voor de tweede prik vervroegen. Voor anderen die al een afspraak voor een tweede prik hebben, is het dus niet mogelijk om een nieuwe datum in te plannen.

Zo werken het Pfizer- en Modernavaccin in je lichaam
53
Zo werken het Pfizer- en Modernavaccin in je lichaam