In bijna twee weken tijd hebben 262.000 mensen een afspraak gemaakt voor het coronavaccin van Janssen, laat een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR weten. Er liggen nog zo'n 113.000 vaccinaties op de plank voor de keuzemogelijkheid, maar dit kunnen er meer worden als meer mensen een Janssen-prik willen.

Voor de keuzemogelijkheid stelde het ministerie van Volksgezondheid in totaal 375.000 doses beschikbaar. GGD GHOR verwacht niet op korte termijn meer Janssen-vaccins te krijgen. Maar mocht de vraag toch groter zijn, dan kan het RIVM meer vaccins uit eigen voorraad leveren, zegt een woordvoerder van het RIVM tegen NU.nl.

De eerste dagen na het openen van de Janssen-telefoonlijn belden zo veel mensen voor een afspraak dat de telefoonlijn meerdere keren overbelast raakte. Die drukte lijkt nu te zijn gaan liggen, blijkt uit het gesprek met GGD GHOR. "Maar mocht het idee bestaan dat het Janssen-vaccin op is, dan klopt dat niet. Mensen kunnen er voorlopig nog gebruik van maken, de afspraken zijn gewoon nog op verschillende plekken te boeken", aldus de woordvoerder.

Waardoor de belangstelling lijkt te zijn gedaald, kan de woordvoerder nog niet zeggen. Het kan te maken hebben met de tijdswinst: iedereen die nu een afspraak maakt voor een coronaprik wordt sowieso binnen twee tot drie weken geprikt. "Mensen die geen haast hebben, gaan dan misschien liever voor een mRNA-vaccin (een Pfizer- of Moderna-vaccin, red.)", aldus de woordvoerder.

De Jonge over Janssen-vaccin: 'Ideaal voor zomer vol festivals'
56
De Jonge over Janssen-vaccin: 'Ideaal voor zomer vol festivals'

Al ruim half miljoen mensen kregen Janssen-prik

Inmiddels zijn al ruim een half miljoen mensen geprikt met Janssen. Naast de mensen die liever het Janssen-vaccin willen, wordt het vaccin ook ingezet bij bijvoorbeeld Defensie en dak- en thuislozen.

Het voordeel van het Janssen-vaccin is dat mensen maar één prik hoeven te halen. Dat kan ook de reden zijn geweest dat de priklijn de eerste dagen overbelast was. Met de vakantieperiode in het vooruitzicht kan het voor veel mensen voordelig zijn om zo snel mogelijk volledig gevaccineerd te zijn tegen COVID-19.

Het Janssen-vaccin beschermt voor 67 procent tegen het krijgen van klachten. De coronavaccins van Pfizer en Moderna bieden een iets betere bescherming: beide vaccins bieden meer dan 90 procent bescherming tegen het ontwikkelen van klachten. Daarvoor zijn wel twee prikken nodig, waarvan de tweede vijf weken na de eerste wordt gezet.

Waarom werd het Janssen-vaccin uit het Nederlandse vaccinatieprogramma geschrapt?

  • Het Janssen-vaccin is niet meer nodig: er zijn voldoende andere vaccins beschikbaar. Ook is de coronasituatie in het land niet zodanig nijpend dat het vaccin gebruikt moet worden.
  • Janssen heeft namelijk een heel zeldzame bijwerking: gevaccineerden kunnen een ernstige vorm van trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes ontwikkelen.
  • Die bijwerking komt echter niet vaak voor: na het zetten van acht miljoen prikken in de VS werden vijftien gevallen gemeld. In Nederland is één melding gemaakt na ongeveer 450.000 prikken.
Zo werkt het Janssen-vaccin in je lichaam
102
Zo werkt het Janssen-vaccin in je lichaam