Twaalfjarigen die voor 30 juni 2009 geboren zijn, kunnen een afspraak voor een coronavaccinatie maken, laat demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zondag weten.

Zo gaat het vaccineren in Nederland

  • In Nederland zijn nu zo'n zestien miljoen prikken gezet.
  • Vier vaccins in gebruik: Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen.
  • Een vaccinatie verkleint de kans dat je ziek wordt.
  • Ook maakt vaccinatie de kans dat je het coronavirus overdraagt kleiner.
  • Vaccins lijken nog steeds bescherming te bieden tegen varianten.
  • Lees hier meer over de effectiviteit van vaccins.

De in de eerste helft van 2009 geboren kinderen kunnen vanaf 10.00 uur een afspraak inplannen. Ze kunnen een afspraak maken via de website of het landelijke afspraaknummer (0800-70 70) bellen. Ze hoeven niet te wachten tot ze de uitnodiging hiervoor hebben ontvangen.

Jongeren die na 30 juni 2009 zijn geboren, kunnen vanaf hun verjaardag een afspraak maken. Je hoeft de uitnodigingsbrief daarvoor niet af te wachten. Ben je nog deze maand jarig? Dan ontvang je die brief begin augustus. Vier je je verjaardag volgende maand, dan ontvang je de uitnodigingsbrief in september. Informatie voor de groep die in september of later twaalf jaar wordt, volgt later.

De prik wordt gezet door de GGD, die 136 locaties in heel Nederland heeft. Alle jongeren krijgen het BioNTech/Pfizer-vaccin, dat veilig is bevonden voor iedereen van twaalf jaar of ouder.

Jongeren in de leeftijd vanaf zestien jaar mogen zelf beslissen of zij zich laten vaccineren. Wie jonger is dan zestien jaar doet dat in samenspraak met de ouders. Voor het begin van het nieuwe schooljaar kunnen alle jongeren een eerste prik ontvangen als zij dat willen.

Mensen uit een jaargang die aan de beurt is, hoeven geen uitnodigingsbrief te tonen op de priklocatie. Wel moeten zij een identiteitsbewijs meenemen, een afspraakbevestiging laten zien (bijvoorbeeld in de mail op een telefoon) en dienen zij een vragenlijst in te vullen. Die is zowel online als op de priklocaties verkrijgbaar.

Zo werken het Pfizer- en Modernavaccin in je lichaam
53
Zo werken het Pfizer- en Modernavaccin in je lichaam