De telefoonlijn waarmee een afspraak voor een Janssen-prik gemaakt kan worden, is woensdag vlak na de opening overbelast geraakt. Sinds 10.00 uur hebben al meer dan 130.000 mensen ruim twee miljoen keer naar het telefoonnummer 0800-12 95 gebeld, laat demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) via Twitter weten. Koepelorganisatie GGD GHOR vraagt belangstellenden om het op een later moment weer te proberen.

"Enthousiaste bellers voor het Janssen-vaccin bellen continu het afsprakennummer. Daardoor is het netwerk overbelast", aldus GGD GHOR. "Door het massale bellen komt er nu bijna niemand doorheen."

Ook de andere telefoonlijnen van de GGD's, bijvoorbeeld de lijn waar mensen een afspraak voor een coronatest kunnen maken, kampten daardoor met problemen.

Het nummer 0800-12 95 is bestemd voor mensen die liever het coronavaccin van Janssen willen. Zowel mensen die nog geen vaccinatieafspraak hebben gemaakt als anderen die al wel een afspraak hebben en deze willen wijzigen voor een Janssen-prik, konden naar het nummer bellen.

Voor de keuzemogelijkheid is een beperkt aantal Janssen-doses beschikbaar: zo'n 200.000 in de eerste twee weken. Deze doses kunnen in elke regio op minimaal één priklocatie worden toegediend.

Zo werkt het Janssen-vaccin in je lichaam
102
Zo werkt het Janssen-vaccin in je lichaam

Janssen-vaccin werd uit vaccinatieprogramma gehaald

Het is voor het eerst dat mensen kunnen kiezen voor een bepaalde coronaprik. Het vaccin van Janssen heeft als voordeel dat er maar één dosis toegediend hoeft te worden.

Het vaccin werd begin deze maand uit het vaccinatieprogramma gehaald, omdat er voldoende andere vaccins beschikbaar zijn. Daardoor wogen de voordelen van het vaccin niet op tegen de mogelijke risico's ervan.

Een zeer zeldzame bijwerking van het Janssen-vaccin is dat mensen na vaccinatie trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes kunnen ontwikkelen. De kans daarop is zeer klein: na de toediening van ongeveer acht miljoen Janssen-vaccins heeft de Amerikaanse toezichthouder CDC daar vijftien meldingen over ontvangen.

De Jonge over Janssen-vaccin: 'Ideaal voor zomer vol festivals'
56
De Jonge over Janssen-vaccin: 'Ideaal voor zomer vol festivals'