Hollanders en kaas zijn al eeuwen een gouden combinatie - we zijn er dol op. Nu is er goed nieuws voor liefhebbers die er niet teveel van durven te eten in verband met hun gezondheid. 

Uit nieuw onderzoek blijkt kaas bijzonder goed voor de mens te zijn.

Het lekkerste in de winter? Een verse ovenschotel. Ontdek hier met welke kaas je het perfecte korstje creëert.

Hoe ouder, hoe beter

Met name het eten van harde, oudere kazen zou een positief effect op onze gezondheid hebben, zo menen de onderzoekers van The Journal of the American Society of Hypertension.

Voor de studie werd geëxperimenteerd met de harde Italiaanse kaas Grana Padano. Twee maanden lang kregen mensen met een hoge bloeddruk dagelijks één ounce, iets minder dan dertig gram van de kaas.

Na die twee maanden bleek de bloeddruk van alle testpersonen drastisch te zijn gedaald naar normalere waarden.

Een andere groep mensen die een fabrieksvariant met kunstmatige zuivel te eten kreeg, merkte geen vooruitgang met betrekking tot hun bloeddruk.

Kaasplankjes-overdosis

Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa.

“Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen. Wie nu direct wil ontbijten, lunchen en dineren met een kaasplankje moeten we helaas wel even een halt toeroepen. 

“De onderzoeksresultaten wijzen uit dat kaas goed is voor je hart, maar ga niet direct los bij de kaasboer. In alle kaas zit vet en zout, en de calorieën kunnen snel aantikken”, zegt Crippa.

Opmerkelijk weetje: 'liefhebbers van gesmolten kaas hebben meer seks'.

Meer onderzoek nodig

Crippa laat weten dat er meer onderzoek nodig is om aan te tonen dat andere kazen, zoals Parmigiano (of misschien wel onze Hollandse oude kaas), dezelfde effecten hebben op de bloeddruk.