Na alle extreme gezondheidshypes van de afgelopen jaren gingen we in 2016 weer terug naar het oude adagium: gezond maar wel normaal eten. 

De filosofie van je oma is zo gek nog niet: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

We gingen van superfoods zoals helende kruiden, bessen en zaden over op normale, pure en voedzame producten. Broccoli, bloemkool, peulvruchten, oergranen, bananen en als absolute topper: avocado. 

Dat de avocado zo ongekend populair is geworden, is helemaal niet gek. Deze vrucht is behalve lekker ook nog eens hartstikke gezond.

Wist je trouwens dat we het meest voedzame deel van de avocado steevast weggooien? Juist ja: de pit. We geven je een goede raad: niet meer doen. En wel om deze reden.

Andere stijgers dit jaar waren ovenschotels en ontbijtsmoothies: bekijk hier de top 10 populairste recepten van 2016.

Groenten vs. vlees

De vegetarische keuken won terrein in culi-land en deze trend zet ook in 2017 door. Steeds meer restaurants vervangen de ietwat sneue salade naast je friet en het stukje vlees voor een volwaardig groentegerecht.

En het gaat verder: groenten duiken steeds vaker op als smaakvol hoofdgerecht, waardoor zelfs niet-vegetariërs hun stukje vlees of vis niet missen. 

Naast groenten, bier en poké bowls, worden dit de food trends van 2017.