Het is hartstikke winter, Sinterklaas is terug naar Spanje en ’s morgens in bed is onze eerste gedachte: 'geef die thermostaat een slinger'. Niet bepaald het moment om aan ijs te denken...

Toch is het verstandig om dat wel te doen. Uit nieuw Japans onderzoek blijkt dat ontbijten met ijs je een stuk slimmer maakt. 

Professor Yoshihiko Koga van de Tokyo's Kyorin University heeft voor zijn onderzoek twee groepen proefpersonen een reeks tests laten doen.

De ene groep testpersonen kreeg meteen na het opstaan een portie ijs en werd kort daarna onderworpen aan een aantal mentale oefeningen en tests.

Een andere groep kreeg dezelfde tests, maar die personen kregen van tevoren hun standaard dagelijkse ontbijtje voorgeschoteld.

Een stuk alerter

Koga ondervond dat de met ijs ontbijtende proefpersonen alerter waren en dat hun mentale prestaties een stuk beter waren dan die van de groep die het moest stellen zonder ijs.

Ze hadden een sneller reactievermogen en konden informatie beter verwerken en toepassen.

Zelf ijs maken? Da's een fluitje van een cent. Dit is het enige wat je nodig hebt.

IJs it is

Moet het écht ijs zijn in je ontbijtschaaltje, of voldoen andere koude happen of drankjes ook? Nee, ontdekte Koga.

Hij deed dezelfde test met koud water in plaats van ijs. Deze testpersonen merkten eveneens een toename in alertheid, maar dit viel niet te vergelijken met hun prestaties na het ‘ijs-ontbijt’.

Wie niet waagt...

Heb je extra veel werk liggen deze decembermaand? Kun je de kerststress niet aan? Of vind je gewoon dat er best een tandje bij kan?

's Morgens je bakje cruesli of boterham met kaas verwisselen voor een verfrissend ijsje zou dus bést een positief effect op je prestaties kunnen hebben.

Wekelijks de leukste weetjes, beste keukentips en lekkerste recepten in je mail? Meld je dan nu aan bij CookLoveShare.