Voorverpakte en voorgesneden artikelen, zoals sla, schelen ons een hoop tijd en werk. Toch is het verstandiger om zelf een krop soldaat te maken. 

De bakjes en zakjes blijken namelijk een broedplaats voor de salmonellabacterie. Dat concluderen Britse wetenschappers van de University of Leicester.

Je kent ze wel: de THT en de TGT op verpakkingen. Wat is precies het verschil? En wanneer mag iets écht de prullenbak in?

Razendsnel besmet

Voor hun onderzoek namen ze verschillende soorten voorverpakte bladgroenten onder de loep, waaronder spinazie, snijbiet, eikenblad- en romaine sla.

Ze ondervonden dat het vocht dat uit gebroken slablaadjes ‘lekt’ als een magneet werkt voor salmonella. De bacterie groeit hierdoor maar liefst 2400 keer (!) sneller dan normaal.

Beruchte ziekmakers

Volgens hoofdonderzoeker Primrose Freestone zijn de ziekteverwekkers niet uit de sla te wassen en worden ze schadelijker naarmate de bacteriën langer in het zakjes blijven zitten. 

De salmonellabacterie is een beruchte ziekmaker. Een lichte besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken die na een paar dagen over gaan, maar er zijn uitzonderingen.

Salmonella kan ook doordringen in de bloedbaan en organen, botten en gewrichten aantasten. Een besmetting kán dodelijk zijn.

Beperk de risico’s

Bang dat je nu nooit meer voorverpakte sla kunt kopen? Niet nodig. Je kunt deze variant namelijk prima blijven gebruiken, maar zorg er wel voor dat je de meest verse zak uit het schap haalt.

Daarnaast is het verstandig om de inhoud in één keer op te eten, of deze in ieder geval zo snel mogelijk na aanschaf te gebruiken. Laatste tip: bewaar de voorgesneden sla, ook ongeopend, áltijd in de koelkast.

“Consumenten zouden voorverpakte sla moeten behandelen als temperatuurgevoelige producten zoals zuivel en vlees”, aldus Freestone.

Wekelijks de beste keukentips en lekkerste recepten in je mail? Probeer dan eens het CookLoveShare Weekmenu.