Op etiketten van eten en drinken kun je ze allebei tegenkomen: de THT en de TGT. Wat is precies het verschil? En wanneer mag iets écht de prullenbak in?

THT: zelf oordelen of het goed is

Staat voor: ten minste houdbaar tot. Deze houdbaarheidsdatum staat op producten die niet zo snel bederven, zoals meel, snoep en koffie. Na deze datum is de kwaliteit niet meer gegarandeerd. De geur, smaak en kleur kan wat achteruit gaan. Maar vaak is het gewoon nog te eten. 

Producten waarvan de THT-datum verstreken is, mogen nog wel verkocht worden. Het is dus aan jou om te beoordelen of het nog goed is en of je je tanden erin zet.

Bekijk deze tips voor koken met kliekjes.

TGT: in de prullenbak!

Dit betekent: te gebruiken tot. Deze datum staat op producten die je niet zo lang kunt bewaren. Denk aan vlees, vis, voorgesneden groenten en verse groentesappen. Na de TGT-datum mag je het product de prullenbak inwerpen, want hierna is het niet meer gegarandeerd veilig te gebruiken. Er kunnen ziekteverwekkende bacteriën inzitten die je niet ziet, ruikt of proeft. Na de TGT-datum mogen producten dan ook niet verkocht worden.

Bekijk welke producten je hoe lang in de koelkast kunt bewaren.

Vries ‘t in

Bij de TGT-datum hoort altijd een bewaarinstructie op het etiket te staan. Over het algemeen geldt dat je etenswaren gelijk in de koelkast moet leggen na het boodschappen doen, en dus bewaart op zo’n 4°C graden. Wil je een product pas eten na de TGT-datum? Dat kan, als je het kort na aankoop in de vriezer legt.

Bron: Voedingscentrum.