Deze witte topper is de populairste eetbare paddenstoel in Nederland en niet onterecht. Hij is heerlijk vol van smaak, als hij goed bereid wordt.

Hoe je deze witte topper het best behandelt, zetten we hier voor je op een rij.

Schoonheid

Was je je champignon met water? Je bent niet de enige. Veel mensen wassen hun paddenstoelen onder de kraan, terwijl dit niet de beste manier is om ‘m schoon te maken.

De champignon neemt veel water op, waardoor het in de pan langer duurt voordat hij een bruin kleurtje krijgen. Borstel de champignons liever voorzichtig schoon met een zacht borsteltje, dan gaart hij sneller mooi bruin.

Volumineus

Champignons slinken erg in de pan. Mocht je alleen champignons gaan eten om aan je dagelijkse behoefte vitamines te voldoen, dan kan je beter 300 gram rauwe champignons kopen, zodat er genoeg volume van deze groente overblijft in je pan.

Bekijk hier 10x recepten met champignons om van te smullen.

IJskoud

Champignons zijn hooguit enkele dagen houdbaar. Koop ze daarom niet te ver van tevoren, om te voorkomen dat ze op de dag van gebruik niet lekker meer zijn.

Als je ze langer wilt bewaren kun je ze eventueel invriezen, maar dan moet je ze wel eerst bereiden. Kook of bak de invroren champignons -zonder eerst te ontdooien- meteen in een pan. Zo houdt deze witte schoonheid zijn smaak.

Smaakpikker

Bewaar de champignons in een open bakje in de groentelade. Pas wel op! Ze zijn goed in het overnemen van smaken, dus leg ze liever niet naast sterk geurende groentes.

Je hebt dan kans dat de champignons ook zo gaan smaken en dat zou zonde zijn!

Op 22 november is het Nationale Paddenstoelendag. In Nederland komen zo’n 4.500 verschillende soorten paddenstoelen voor. Maar welke kun je nu precies plukken en eten? Onze mini-gids Paddenstoelen Plukken helpt je verder.