Dag van de Man

Dit is waarom mannen van vlees houden

Zaterdag 19 november is de Internationale Dag van de Man. Waarom mannen zo van vlees houden? Dat heeft waarschijnlijk een biologische oorzaak.

Dat mannen meer van vlees houden dan vrouwen wordt door verschillende theoriën onderschreven. Of het echt waar is? Oordeel zelf.

'Vlees is seks!'

Dat verkondigt de Amerikaanse arts Leonard Shlain in zijn boek Sex, time and power. Waar het – in het kort – op neerkomt: het is de schuld van de vrouw dat de man van vlees houdt…

Vroeger, in de prehistorie, ontwikkelden vrouwen een grote behoefte aan vlees door het bloedverlies tijdens hun menstruatie. De man ging op jacht en in ruil voor een stuk zwijn betaalde de vrouw hem in natura. De man had zodoende al snel door: goed vlees in ruil voor seks was fijne handel.

Recepten met rundvlees

Slimmer en sterker

De mens begon steeds meer vlees te eten en dat had een positief effect op het lichaam, volgens de schrijver. De eiwitten zorgden voor een goede spieropbouw en door de dierlijke vetten ontwikkelden onze hersenen.

Volgens Shlain bestaan de hersenen voor een belangrijk deel uit water en vetzuren. De oermens haalde dit uit rood vlees en hoe meer we ervan aten, des te slimmer we werden. Kortom: vlees zorgde voor kennis en kennis voor macht.

Macho-eten

Er is ook een andere theorie die verklaart waarom mannen van hamburgers houden. Uit verschillende studies, gepubliceerd in Journal of Consumer Research, blijkt dat mannen snakken naar vlees door de sterke culturele associatie tussen biefstuk en mannelijkheid. Hierdoor wordt een stukje vlees als mannelijker gezien dan een portie groenten.

8x snelle biefstukrecepten

Daarnaast beoordeelden proefpersonen in het onderzoek dat mannen die steaks eten mannelijker zijn dan mannen die groenten eten. Conclusie? Vlees is macho-eten! Maar een echt biologisch bewijs dat mannen ook daadwerkelijk meer vlees moeten eten om fit en stoer te blijven, is er niet.

Tip de redactie