Kaasfonduen? Dit zijn de tradities

Er bestaan een hoop tradities rondom het kaasfonduen, met als bekendste natuurlijk de straf die staat op het verliezen van je stukje brood. Houd jij je aan de kaasfondue-etiquette?

Waar komt kaasfonduen vandaan?

Kaasfondue vindt zijn oorsprong in Zwitserland. Het traditionele Zwitserse gerecht wordt nu vaak als luxe gezien, maar is eigenlijk uit noodzaak ontstaan.

De kazen die in de zomer waren gemaakt, smaakten in de winter namelijk niet lekker meer. Hierdoor is het idee ontstaan om er een kaassoep van te maken: de kaas werd verwarmd en verdund door het toevoegen van melk. Et voilà!

Kaasfondue-etiquette

Kaasfonduen kent een heuse etiquette. Zo moet je bijvoorbeeld je broodje met de klok mee of in een ‘achtje’ door het pannetje bewegen, zodat het een homogeen mengsel blijft.

Ook is het verboden om je vork op de rand van het pannetje af te tikken of langs de rand van het pannetje af te vegen.

Gek op kaasfondue? Probeer deze feestelijke variant met champagne eens.

Het verliezen van je broodje

Pas tijdens het kaasfonduen ook goed op dat je je broodje niet verliest! Volgens de traditie staat daar namelijk een straf op. Deze ‘straffen’ kunnen uiteenlopen van het doen van de afwas tot het organiseren van het volgende etentje.

Bij de Romeinen ging het er vroeger iets anders aan toe. Althans, dat is wat blijkt uit het stripverhaal Asterix en de Helvetiërs. In werkelijkheid bestond kaasfonduen in die tijd namelijk nog niet.

Degene die in de strip zijn stukje brood in de fondue liet vallen kreeg maar liefst 5 stokslagen. Verloor je je broodje een tweede keer, dan kreeg je 20 zweepslagen. Wist je zelfs een derde keer je broodje te verliezen, dan werd je met gewichten aan je voeten in het meer van Genève gegooid.

Dan valt een avondje afwassen als 'straf' nog best mee.

Wekelijks de leukste food weetjes en lekkerste recepten in je mail? Probeer dan eens het CookLoveShare Weekmenu.

NUwerk

Tip de redactie