Zo vieren ze Sinterklaas over de grens

Nederland is niet het enige land waar de verjaardag van de goedheiligman wordt gevierd. Bulgarije, Oostenrijk, Frankrijk en Italië: allemaal vieren ze Sinterklaas, mét een intocht. Toch gaat het er over de grens heel anders aan toe, en dan met name op culinair gebied.

Bulgarije – vispastei

De Bulgaarse Sinterklaas is de beschermheilige van zeelui en zorgt voor een behouden vaart. Op 6 december, de sterfdag van de heilige, eindigt het visseizoen in het land en wordt ‘ribnik’ gegeten: karper in brooddeeg. 

Oostenrijk – gemberbrood

In Oostenrijk is Sint Nicolaas een kindervriend en heeft hij engelen, in plaats van Pieten. En wie zoet is? Die krijgt lekkers! Maar dan in de vorm van gemberbrood en chocolade.

Frankrijk – zoete broodjes

De Sint is de beschermheilige van de Lorraine (Franse regio) en een kindervriend. Tegenwoordig draait het vooral om cadeautjes, snoepgoed en zoete broodjes (manella’s) die worden gebakken in de vorm van Sinterklaas.

Italië – snoepjes

In Italië worden kinderen ook verwend met snoepjes. Het verhaal gaat dat Sinterklaas sinds 1087 in Bari begraven ligt en dat wordt nog elk jaar gevierd met een levendige processie. Er zijn geen Pieten te bekennen, maar wat er wel is, is heel veel snoep! Klein detail: Sinterklaas wordt in Italië niet gevierd in december, maar in mei.

Zo heeft ieder land zijn tradities, maar wij gaan nog steeds voor de kruidnoten, gevulde speculaas en overheerlijke pepernoot cupcakes. Hier vind je de recepten.

Wekelijks de beste keukentips en lekkerste recepten in je mail? Probeer dan het CookLoveShare Weekmenu.

NUwerk

Tip de redactie