In het woordenboek staat dat de kruidnoot een synoniem is voor pepernoot, maar niets is minder waar. Voor eens en voor altijd: dit is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten.

Hou jij ook zo van pepernoten? Bij ons loopt het water al in de mond bij het idee dat de snoepjes van de Sint alweer in de keukenkastjes liggen. Maar wat ligt er dan eigenlijk in de keukenkastjes, zijn het pepernoten of kruidnoten?

Als we het hebben over de pepernoot, dan bedoelen we het dobbelsteentje/brokje van de zachte peperkoek met anijssmaak. Deze heeft eigenlijk nog het meeste weg van een taaitaai.

De kruidnoten zijn halve bolletjes met speculaaskruiden en zijn juist een stuk knapperiger. Deze komen meer in de buurt van een koekje.

Geen pepernoot

Hoewel de naam pepernoten iets anders doet vermoeden, zit in deze pepernoot tegenwoordig geen peper meer. De mix van kruiden van de kruidnoten bestaan uit kaneel, gember, kruidnagel, nootmuskaat, kardemom en soms witte peper.

Zo maak je zelf kruidnoten.

Zoet strooigoed

Met Sinterklaas worden de pepernoten als ritueel door de kamer gestrooid, maar dit is niet zomaar ontstaan omdat het leuk is om met snoepgoed te strooien, hier zit meer achter. Deze strooiende arm verwijst naar het symbool van de vruchtbaarheid; naar de boer die zaden strooit over zijn akker.

Dit ritueel werd meestal begin december uitgevoerd, en daar is-ie: Sinterklaas! Het strooi-ritueel is ook te vergelijken met het strooien van rijst bij bruiloften.

Wekelijks de beste keukentips en lekkerste recepten in je mail? Probeer dan eens het CookLoveShare Weekmenu.