Zeven dingen die je nog niet wist over de afhaalchinees

Ondanks het wat smoezelige imago van de afhaalchinees, smachten we allemaal weleens naar babi pangang of tjap tjoy. Maar wat weet je nu eigenlijk van de chinees, behalve dat je het eten lekker vindt?

CookLoveShare verzamelde een lijst heerlijke feitjes – prima vermaak wanneer je op je bestelling zit te wachten. 

Wist je dat...

1. In 1920 werd het allereerste Chinese restaurant in Nederland geopend; Cheung Kwok Low in Rotterdam. Veertig jaar later telde Nederland 225 Chinese restaurants en begin 2014 waren dat er zelfs 2.300.

2. Bekende gerechten als babi pangang en foe yong hai zijn niet authentiek Chinees. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor de Nederlanders die in de jaren ‘40 en ‘50 terugkeerden uit de voormalige kolonie Nederlands-Indië. Veel Chinese eethuizen gingen zich toen ‘Chinees-Indisch’ noemen.

Vind jij met stokjes eten een crime? Met deze keukentruc word jij een chopsticks-professional.

3. Vooral in de eighties was ‘de Chinees’ populair. Begin jaren tachtig telde ons land maar liefst 1916 Chinese restaurants: goed voor een derde van alle restaurants in Nederland. Toch ging het daarna snel bergafwaarts met de populariteit van de restaurants. Wokken is nog steeds erg in trek.

4. Vroeger stonden in vrijwel elk Chinees restaurant aquaria met exotische vissen. Dat had te maken met het volksgeloof (feng shui) dat vissen stromingen in het energieveld opwekken, wat tot geluk en zakelijk succes zou moeten leiden.

Interessant: Zó nemen all you can eat restaurants je in de maling.

5. Er zijn vijftien restaurantnamen die vaker dan tien keer voorkomen in Nederland. De meest populaire? Kota Radja (44x), De Chinese Muur (41x), Lotus (39x) en De Lange Muur (31x).

6. Eén op de vijf Chinezen van de huidige generatie restauranthouders spreekt geen Chinees.

7. In Maarssen staat het grootste wokrestaurant van Europa: in De Mallejan is maar liefst plaats voor 1.600 mensen.

Tip de redactie