Als je in de supermarkt zo’n duur bakje kruiden koopt, weet je vaak op voorhand al dat je een paar dagen later een verlept restje kunt weggooien. Met deze tips houd je ze langer goed.

Verse kruiden zijn geweldige smaakmakers. Het enige nadeel is dat je voor één gerecht vaak niet bijster veel nodig hebt, waardoor je 2 dagen later de rest meestal moet weggooien. Zonde van je geld én van die heerlijke kruiden.

Bewaartrucs

Peterselie en koriander: zet de kruiden in een bekertje met een bodempje water (zoals een vaasje bloemen) in de koelkast. Met een plastic zakje eroverheen blijven ze nog langer goed.

Munt, dille, oregano en bieslook: wikkel de kruiden in vochtig keukenpapier. Stop ze in een afgesloten bakje en bewaar ze in de groentelade van je koelkast.

Basilicum: lees hier hoe jouw basilicumplantje langer meegaat.

Langer bewaren?

Dat kan! Verse kruiden kun je namelijk heel goed invriezen. Hoe je dat precies doet, lees je hier. Kruiden met stevige blaadjes, zoals rozemarijn, kun je echter beter drogen in plaats van invriezen.

TIP: plantjes-ehbo

In vrijwel elke supermarkt kun je tegenwoordig basilicum- en peterselieplantjes in een pot kopen. Dit is vaak voordeliger dan wanneer je losse takjes koopt, want van zo’n plantje pluk je precies de hoeveelheid die je nodig hebt en ze gaan veel langer mee.

Toch blijkt het nog best een klus om ze in leven te houden. Met deze tips floreren je kruidenplantjes als nooit tevoren:

  • Geef de basilicum dagelijks van onderen water, dus niet van boven. Zet de pot in een schaaltje en giet daar elke ochtend een beetje water in.
  • Pluk alleen de blaadjes eraf, niet de steeltjes. Uit de steeltjes groeien dan weer nieuwe blaadjes.
  • Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt.
  • Verwijder dode en dorre blaadjes.
  • Als je het echt goed wilt doen, geef je de plant direct na aankoop verse aarde en een grotere pot. De wortels krijgen dan meer ruimte.

Dezelfde tips werken ook voor andere verse kruiden, zoals peterselie en munt.

Wekelijks de beste keukentips en lekkerste recepten in je mail? Probeer dan eens het CookLoveShare Weekmenu.