
Recept van de dag: Hamtaart met prei
Als het koud en guur weer is buiten, snakken we naar comfort food. Met deze hartige taart zit je altijd goed.
Dit heb je nodig voor 1 grote hamtaart:
600 g prei (in dunne ringen)
50 g margarine
150 g rauwe ham (in reepjes)
8 plakjes bladerdeeg (diepvries, ontdooid)
4 eieren
1 eidooier
2 dl crème fraîche
peper en zout
En zo maak je het:
- Bak de prei 8 tot 12 minuten in 30 g margarine tot hij beetgaar is.
- Bak de ham krokant in 20 g margarine.
- Leg de plakjes deeg op elkaar en rol ze uit tot een lap van ca. 30x30 cm. Bekleed hiermee een ingevette braadslede of lage taartvorm van circa 26x26 cm. Prik de deegbodem regelmatig in met een vork.
- Verdeel de ham en prei over de deegbodem.
- Klop de eieren los met de eidooier, crème fraîche en (weinig) zout en peper. Schenk het eimengsel in de vorm en bak de taart 40 tot 50 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 200 °C.
- Schakel de oven na 10 minuten terug naar 180 °C. De taart is goed als het eimengsel gestold is.
Maak ook eens deze ovenschotel met drie soorten kool.