Het is guur, koud, grijs en nat: de winter is overduidelijk onderweg. Waar we dan extra blij van worden? Dampende, heerlijk smeuïge stamppotten en ovenschotels. De basis van deze winterse gerechten is natuurlijk smeuïge puree. 

CookLoveShare deelt hier dé tips voor de perfecte puree en onthult - voor wie al zover is - ook het geheim voor een subliem korstje op je ovenschotel.

Het geheim van de chef

Maar even terug naar de kern - zo maak je de ultieme puree:

- Gebruik geen vastkokende, maar een loskokende (of kruimige) aardappelsoort. Denk bijvoorbeeld aan Desiree of Eigenheimer. 

- Kook de aardappelen, stamp ze en voeg daarná pas melk en boter toe. Doe dat op gevoel en niet volgens het recept, anders wordt je puree misschien te dun. Tip: smelt de boter vooraf in de melk, zodat je makkelijk kunt doseren.

- Voeg het ei pas op het laatst toe, zodat het niet kan stollen.

- Werk eventueel af met andere smeuïge extra’s zoals room of kruidenkaas.

- Varieer eens met andere aardappels en groenten. Wat dacht je bijvoorbeeld van puree van zoete aardappel, met pompoen en bloemkool?

- Serveer meteen, zodat je puree niet uitdroogt door de warmte. Warm je de puree opnieuw op? Voeg dan een extra scheutje melk of een klontje boter toe.

Wekelijks de lekkerste ovenschotel-, stamppotrecepten en meer in je mail? Maak dan nu een CookLoveShare-Weekmenu aan.