Als het buiten koud en guur is eten we…stamppot! Wat is toch het geheim van dit type gerecht, dat er op het eerste oog vaak niet eens per se smakelijk uitziet?

Stamppot is een typisch Hollands gerecht en het stamt uit de Middeleeuwen. Veel heb je er niet voor nodig (aardappelen en groenten), je kunt er álle kanten mee op en het is makkelijk te bereiden.

Misschien wel vooral om dat laatste zijn we er in Nederland zo gek op.

Overwinteren met boerenkool en hutspot

Waarom eten we juist in de winter stamppot? Dat is deels een kwestie van traditie. Vroeger werkten we in de zomer op het land. Om dat zware werk te kunnen doen, deden we in de winter extra energie op door ‘stevig’ te eten.

De combinatie van aardappelen met worst of spek zorgde bovendien voor een extra laagje vet om onszelf warm te houden.

Met name boerenkoolstamppot en hutspot zijn échte Hollandse winterklassiekers, omdat boerenkool bij winterse temperaturen op z’n best is en ook onze wortels van eigen bodem dan prima te eten zijn.

De allerlekkerste stamppot recepten vind je hier.

Hutspot

De eerste stamppot zoals we die nu kennen, haalde in 1574 de geschiedenisboeken. Toen de Spaanse bezetter zich uit Leiden liet verdrijven, lieten de soldaten hun net bereide maaltijd achter.

En dat was hutspot, bereid met wortel, ui en pastinaak. Elk jaar op 3 oktober vieren de inwoners van Leiden het Leidens Ontzet. 3 keer raden wat er dan op het menu staat…

In de Middeleeuwen aten we een voorloper van de stamppot: niet bereid met aardappelen – want die aten we toen nog niet – maar met granen. De brijachtige soep werd bereid in een grote kookpot.

Een groot bord vol dampende stamppot oogt niet echt verfijnd, zelfs niet als je het garneert met geurige rookworst of hem vult met een ‘kuiltje jus’. Maar tradities zijn er om in ere te houden, zeker op culinair gebied. En stamppot is Hollandse pot bij uitstek.

Iedere week de leukeste food nieuwtjes en de lekkerste recepten ontvangen in je mail? Maak dan nu je CookLoveShare Weekmenu aan.