Knoflook, we hebben er een haat-liefdeverhouding mee. Deze smaakmaker maakt van bijna ieder gerecht een feestje, maar na het eten ervan moet je wasknijpers uitdelen aan je gezelschap vanwege de heftige geur uit je mond.

Maar heb je enig idee hoe die knoflookadem ontstaat en of er iets tegen te doen valt? CookLoveShare zocht het uit.

Handig: zó pel je een knoflookbol in 10 seconden.

Tips & tricks

Knoflook wordt in je maag afgebroken door maagzuren. Daarbij komen zwavelverbindingen vrij. Dit zijn intens ruikende gassen die worden opgenomen in je bloedbaan en via je longen en huid uiteindelijk je lichaam verlaten. Tandenpoetsen heeft dus weinig zin. Maar wat helpt wel?

  1. Eet verse knoflook. Uit onderzoek blijkt dat je hiervan minder uit je mond stinkt dan van de gedroogde variant.
  2. Snijd het donkerdere hartje van de knoflook – de grootste veroorzaker van een slechte adem - eruit.
  3. Hak de knoflook niet te fijn. Hoe kleiner de stukjes, hoe sterker de geur.
  4. Verdoezel de geur door er iets anders achteraan te eten. Een appel, wat citroenrasp, munt, peterselie of spinazie kunnen een heftige knoflookadem verminderen.
  5. Dat melk drinken na het eten van knoflook de geur zou verminderen, klopt helaas niet. Melk drinken vóór het eten van knoflook heeft wel effect: de zuiveldrank is namelijk in staat om de zwavelgassen te neutraliseren voordat ze in je bloedbaan komen.

Dit is dé tip tegen een slechte adem.

Gezond

Overweeg je om simpelweg nooit meer knoflook te eten? Niet doen. Knoflook is namelijk hartstikke goed voor je. Het helpt je bloedvaten verwijden en verbetert je bloedcirculatie, waardoor de kans op hart- en vaatziekten kleiner wordt.

Daarnaast heeft knoflook een positief effect op je cholesterol en doodt bacteriën die infecties veroorzaken.