Nu de wintertijd is ingegaan, kunnen we ze zonder gêne de hele week door op tafel zetten: warme, dampende ovenschotels. Indruk maken met je creatie? Met de tips van CookLoveShare word je een ovenschotel professional.

Een ovenschotel maken is vrij makkelijk en kan eigenlijk iedereen. Toch zijn er een aantal tips waarmee je dit Hollandse gerecht toch nét even naar een hoger niveau tilt.

Zo gepiep(er)t

  1. Maak ‘m van tevoren vast klaar, op een moment dat je er de tijd voor hebt. Zo hoef je niets af te raffelen en scheelt het je tegen etenstijd een hoop werk: je hoeft ‘m immers alleen nog maar in de oven te schuiven. Lees hier hoe je het perecte korstje op je ovenschotel krijgt.
  2. Verdeel je gerecht in kleine ovenschoteltjes. Zo kun je gemakkelijk ingrediënten weglaten of toevoegen, afhankelijk van de persoonlijke smaak of bijvoorbeeld allergieën van je gezin of gasten.
  3. Experimenteer met verschillende groenten. We zijn geneigd te gebruiken wat we kennen, maar hoe leuk is het om een vernieuwende draai te geven aan je recept? Ga voor seizoensgroenten en ontdek verrassend lekkere combinaties.

Onmisbaar ingrediënt

De aardappel is een onmisbaar ingrediënt in zo’n beetje iedere ovenschotel. Maar welke soorten lenen zich nu het beste voor zo’n gerecht uit de oven? We zetten ze voor je op een rij:

  1. Alpha- of Malta-aardappels zijn een kruimige soort met een gele schil. Deze zijn tevens zeer geschikt om te koken of te pureren.
  2. De Bildstar en Redstar zijn vastkokende aardappels met een rode schil die naast eetbaar ook nog eens voor een mooi plaatje op de keukentafel zorgt. Ze zijn tevens geschikt om te wokken én om zelf frietjes van te maken.
  3. Het Bintje is een kruimige tot vaste aardappel met een gele schil die je ook perfect kunt poffen in de oven.
  4. De Nicola is een vastkokende pieper met een gele schil en een zachtzoete smaak. Heerlijk om te wokken én een prima aardappel voor in een salade.

Wekelijks de lekkerste ovenschotelrecepten en meer in je mail? Maak dan nu een CookLoveShare-Weekmenu aan.