We kopen steeds vaker biologische producten, want deze zijn gezonder voor onszelf én beter voor het milieu. Maar is dit onbespoten en diervriendelijke voedsel eigenlijk wel zo goed als we denken?

Niet in alle gevallen, zo stelt ASAP Science. Veel mensen denken dat biologisch voedsel geen pesticiden (bestrijdingsmiddelen) bevat en dat alle biologische producten ook echt 100 procent biologisch zijn.

Hoewel deze gewassen niet worden behandeld met synthetische of door de mens gecreëerde pesticiden, worden veel organic producten wel geteeld met behulp van andere 'natuurlijke' bestrijdingsmiddelen. 

Goed voor mens, dier, milieu én je portemonnee: zo kook en eet je duurzamer.

'Natuurlijk' is niet altijd beter

De richtlijnen voor het EKO-keurmerk (de Europese standaard) staan een groot aantal pesticiden toe. 

Deze 'natuurlijke' bestrijdingsmiddelen klinken een stuk veiliger, maar dat hoeven ze niet te zijn. Chemicaliën zijn lang niet altijd ongezond en ook natuurlijke producten kunnen schadelijk zijn.  

Goed kijken, dus

ASAP benadrukt dat veel verpakkingen van deze producten misleidend zijn. "Als producten geen duidelijk '100 procent biologisch-label' hebben, zijn ze in veel gevallen ook niet volledig biologisch, maar slechts gedeeltelijk."

Wanneer een product het label 'biologisch' draagt, moet het voor 95 procent biologisch zijn. Staat er dat iets is 'gemaakt met biologische ingrediënten', dan hoeft het maar voor 75 procent biologisch te zijn.

Wanneer er 'bevat biologische ingrediënten' op de verpakking staat, is slechts 50 procent biologische inhoud voldoende. Dat wordt extra goed op verpakkingen kijken tijdens het boodschappen doen, biofans.

Heb je een klein budget, maar eet je toch het liefst biologisch? Zo shop je het goedkoopst bioproducten.