Het is bijna zover: over een kleine twee weken kiest Amerika haar nieuwe president. Voor Obama, die in januari het Witte Huis definitief moet verlaten, is het aftellen en het beleven van 'laatste keren' nu echt begonnen. 

De Italiaanse premier Matteo Renzi had de eer om te gast te zijn bij het laatste 'White House State Dinner' van de Obama's. President Barack, die er zelf nogal vreemde eetgewoontes op nahoudt, en zijn vrouw Michelle gingen daarom op de Italiaanse tour.

Om van te watertanden

Werkelijk alles werd uit de kast getrokken om er een spetterend feest van te maken. Niemand minder dan sterrenchef Mario Batali werd aangerukt voor een spectaculair diner.

Wat er op het menu stond? Maar liefst vier gangen van culinaire hoogstandjes uit de Italiaanse keuken, gecombineerd met luxe wijnen van verschillende jaartallen. Inspiratie opdoen voor je eigen vorstelijke diner? We zetten de gerechten en bijpassende dranken hieronder voor je op een rij.

Celebrity chef Mario Batali maakt zich klaar voor Obama's laatste state dinner
Celebrity chef Mario Batali maakt zich klaar voor Obama's laatste state dinner

Voorgerecht:

Agnolotti-pasta van zoete aardappel met boter en salie.
Wijn: Palmina Vermentino 'Santa Ynez' (2015).

Tussengerecht:

Warme pompoensalade met andijvie en Pecorino di New York (kaas).
Wijn: Villa Ragazzi Sangiovese 'Napa' (2012).

Hoofdgerecht:

Rundvlees-rolletjes met mierikswortel-gremolata (een mengsel van citroenrasp, knoflook en peterselie) en raapstelen. (Er werd ook een vegetarische versie geserveerd).
Wijn: Ridge Vineyards Zinfandel 'East Bench' (2014).

Nagerecht:

Crostata (Italiaanse taart) van groene appel met tijm-caramel en karnemelk-ijs.

Wekelijks net zo'n smakelijk menu als de Obama's op tafel? Maak dan nu een CookLoveShare-Weekmenu aan.