Logo NU.nlNU.nl
  • Voorpagina
  • Net binnen
  • Populair
  • Algemeen
  • Economie
  • Sport
  • Media en Cultuur
  • Achterklap
  • Shop
  • Voorpagina
    • Net binnen
    • Meest gelezen
    • Oorlog Oekraïne
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Algemeen
    • Politiek
    • Uit andere media
    • Video
    • Podcast
    • Weer
  • Economie
    • Klimaat
    • Tech
    • Wonen
    • Geld
    • Werk
    • Auto
    • Aandelen
  • Sport
    • Voetbal
    • Formule 1
    • Scorebord
    • Sportspellen
  • Media en cultuur
    • Films en series
    • Muziek
    • Boek en cultuur
    • Media
    • Achterklap
    • Koningshuis
    • TV gids
  • Overig
    • Het Woord
    • Kind en Gezin
    • Dieren
    • Eten en drinken
    • Gezondheid
    • NUcheckt
    • Opmerkelijk
    • Wetenschap
    • Over NU.nl
    • NUfolder
    • NUshop
    • Tickets
Vrijdag 2 juni 2023 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Het 'bloed' uit je stukje vlees is niet wat je denkt

Het 'bloed' uit je stukje vlees is niet wat je denkt

Door CookLoveShare

17 okt 2016 om 12:21Update: 7 jaar geleden
Delen via WhatsAppWhatsAppDelen via FacebookFacebookDelen via TwitterTwitterDelen via LinkedInLinkedInDelen via E-mailE-mail
Veel vleesliefhebbers vinden een sappig rode biefstuk of een tartaartje niet te versmaden, maar worden minder vrolijk van de bloederige boel die op je bord drijft nadat je je mes er in zet. Toch is dit niet zo onsmakelijk als je denkt.

Dat 'bloed' dat uit vers vlees - bijvoorbeeld uit deze lekkerste stukken van een koe - loopt wanneer je het snijdt, is namelijk helemaal geen bloed. 

"Het is zogenoemde Myoglobine, proteïne dat de spieren van een dier van zuurstof voorziet", verklaart Jeffrey Savell, hoogleraar Meat Sciences aan de Texas A&M University aan The Huffington Post.

Scheikundig proces

Zodra dit stofje in contact komt met lucht, bijvoorbeeld wanneer vlees gesneden wordt, verkleurt het rood. Wanneer deze proteïne verwarmd wordt in een pan, wordt de kleur donkerder.

Als deze Myoglobine zich mengt met ander vocht uit het vlees (dit bestaat voor zeventig procent uit water), ontstaat het herkenbare rode 'sap'. "Dit is dus absoluut geen bloed", aldus Savell. 

Niks aan de hand

Hoe langer en warmer je vlees bakt, hoe minder rood het vleesvocht is. "Rosé vlees is gewoon gebakken op een lagere temperatuur." 

Zelf de perfecte biefstuk bakken doe je met deze zes makkelijke stappen.

Beeld: CookLoveShare
Delen via WhatsAppWhatsAppDelen via FacebookFacebookDelen via TwitterTwitterDelen via LinkedInLinkedInDelen via E-mailE-mail


Aanbevolen artikelen

Net binnen

  • 16:18
    NAC-fan die beker gooide naar auto van scheidsrechter Kooij krijgt stadionverbod
  • 16:13
    Will Tura (82) zet punt achter carrière vanwege alzheimer
  • 16:12
    AlphaTauri-teambaas Tost: 'Moeizame seizoensstart De Vries was ook onze schuld'
  • 16:04
    VideoIndiërs redden luipaard uit 25 meter diepe put

Meest gelezen

  • 1
    AS Roma-fans belagen arbiter Taylor en gezin op vliegveld: 'Walgelijke beelden'
  • 2
    Waarom het kabinetsplan om Nederland te laten afvallen niet werkt
  • 3
    Verstappen en Nederlandse Grand Prix verliezen Jumbo als geldschieter
  • 4
    Verstappen terug op heilige grond in Barcelona: 'Dat weekend in 2016 was te gek'
  • 5
    In beeldDe allesbehalve ingetogen bruiloft van Jordaanse kroonprins Hussein


Nieuwsvideo's

  • Indiërs redden luipaard uit 25 meter diepe put
    Indiërs redden luipaard uit 25 meter diepe put
  • Honkbalknuppel vliegt door Amerikaans stadion en belandt bij fan
    Honkbalknuppel vliegt door Amerikaans stadion en belandt bij fan
  • Mexicanen halen zakken met menselijke resten uit ravijn
    Mexicanen halen zakken met menselijke resten uit ravijn
  • Scheidsrechter Taylor aangevallen op vliegveld door Roma-fans
    Scheidsrechter Taylor aangevallen op vliegveld door Roma-fans

  • Voorpagina
  • Economie
  • Sport
  • Media en cultuur
  • Overig
  • Voorpagina
    • Net binnen
    • Meest gelezen
    • Oorlog Oekraïne
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Algemeen
    • Politiek
    • Uit andere media
    • Video
    • Podcast
    • Weer
  • Economie
    • Klimaat
    • Tech
    • Wonen
    • Geld
    • Werk
    • Auto
    • Aandelen
  • Sport
    • Voetbal
    • Formule 1
    • Scorebord
    • Sportspellen
  • Media en cultuur
    • Films en series
    • Muziek
    • Boek en cultuur
    • Media
    • Achterklap
    • Koningshuis
    • TV gids
  • Overig
    • Het Woord
    • Kind en Gezin
    • Dieren
    • Eten en drinken
    • Gezondheid
    • NUcheckt
    • Opmerkelijk
    • Wetenschap
    • Over NU.nl
    • Copyright
    • Disclaimer
    • Privacy en cookiebeleid
    • Adverteren
    • Werken bij NU.nl
    • Verzekeringvergelijker
    • Privacy instellingen
  • Over NU.nl
  • Copyright
  • Disclaimer
  • Privacy en cookiebeleid
  • Adverteren
  • Werken bij NU.nl
  • Verzekeringvergelijker
  • Privacy instellingen

Volg ons op:

©2023 DPG Media B.V. – alle rechten voorbehouden