
Het 'bloed' uit je stukje vlees is niet wat je denkt
Dat 'bloed' dat uit vers vlees - bijvoorbeeld uit deze lekkerste stukken van een koe - loopt wanneer je het snijdt, is namelijk helemaal geen bloed.
"Het is zogenoemde Myoglobine, proteïne dat de spieren van een dier van zuurstof voorziet", verklaart Jeffrey Savell, hoogleraar Meat Sciences aan de Texas A&M University aan The Huffington Post.
Scheikundig proces
Zodra dit stofje in contact komt met lucht, bijvoorbeeld wanneer vlees gesneden wordt, verkleurt het rood. Wanneer deze proteïne verwarmd wordt in een pan, wordt de kleur donkerder.
Als deze Myoglobine zich mengt met ander vocht uit het vlees (dit bestaat voor zeventig procent uit water), ontstaat het herkenbare rode 'sap'. "Dit is dus absoluut geen bloed", aldus Savell.
Niks aan de hand
Hoe langer en warmer je vlees bakt, hoe minder rood het vleesvocht is. "Rosé vlees is gewoon gebakken op een lagere temperatuur."