Een wit gebit willen we allemaal. De beste manier om je tanden hagelwit te houden, is door ze in de eerste plaats niet te laten verkleuren. Maar hoe doe je dat? Door een aantal voedingsmiddelen te laten staan.

Dr. Tariq Idris, tandarts en eigenaar van Carisbrook Dental in Manchester, geeft via een interview op dailymail.co.uk de volgende basisregel als advies aan zijn patiënten:

''Alles wat vervelende vlekken geeft op een wit t-shirt, geeft ook vlekken op je tanden.'' Zo doelt hij bijvoorbeeld op witte wijn, waterijsjes en balsamico azijn. 

Dus vermijd zure voedingsmiddelen met een rijke kleur. Deze zitten vol met tannine, een stof die een zogenaamde beits-laag op je tanden achterlaat.

''Je kunt de schade beperken door direct na het eten van deze voedingsmiddelen je tanden te poetsen, maar let op: dit verwijdert slechts 50 tot 60 procent van de verkleuring'', aldus dr. Idris.

Hij zegt ook dat het niet uitmaakt hoe hard je poetst: er zullen altijd een aantal vlekjes achterblijven op je tanden. 

Whitening tandpasta’s doen volgens de tandarts meer kwaad dan goed, omdat ze de natuurlijke bescherming van tanden verzwakken.

Om verkleuring te voorkomen bij het drinken, adviseert hij het gebruik van een rietje: zo omzeilt de vloeistof namelijk je tanden.

Nooit meer verkleurde tanden? Ontdek hier nog meer voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan voor een wit gebit.