De geur van vers gezette koffie, het vleugje warme melk of de bittere nasmaak van een dubbele espresso; dat is lekker wakker worden, toch?

Het is een onmisbaar ritueel voor velen om de dag goed te beginnen, maar wat blijkt? Koffie drinken om écht wakker te worden ’s ochtends, is een mythe.

De dag starten met een smoothie is altijd een goed idee: vind hier 7 smoothie-tips

Volgens onderzoek van Steven Miller van de Uniformed Services University of the Health Sciences in Bethesda heeft koffie drinken tussen 8 en 9 uur ‘s ochtends nauwelijks tot geen effect.

Het heeft alles te maken met onze hormonen en hun 24-uurs cyclus: ook wel bekend als het circadiaan ritme (biologische klok). Dit ritme is bij iedereen anders, maar valt over het algemeen samen met de zonsopgang en hormonen die gedurende de dag vrijkomen. 

Zo ook het hormoon cortisol: een stress-gerelateerd hormoon dat ervoor zorgt dat we ons alert en wakker voelen. Cortisol wordt door ons lichaam vrijgelaten tussen 8 en 9 uur ’s ochtends, 12 en 1 uur ’s middags en half 6 en half 7 ’s avonds. 

Als men op deze tijdstippen ook koffie drinkt, raakt het hormoon op een gegeven moment gewend aan cafeïne. Het stimulerende effect van cafeïne ebt daardoor weg.

En dit is nog niet alles: ook wordt gedacht dat cafeïne de cortisolproductie verhoogt, waardoor de biologische klok wordt verstoord.

Dit is de beste tijd voor een koffie-break

Gelukkig kunnen we gedurende dag nog steeds bouwen op een cafeïne boost. De beste tijd voor een kopje koffie is tussen half 10 en half 12 ’s ochtends en tussen half 2 en 5 uur ’s middags. Op deze tijden heeft onze cortisol-level namelijk een dip en zit de cafeïne de biologische klok niet in de weg.

Helemaal stoppen met koffie drinken? Bekijk hier wat er met je gebeurt.