Wereldwijd zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Een schokkend feit waar de Hartstichting op Dress Red Day, donderdag 29 september, extra aandacht voor vraagt.

Dagelijks sterven in Nederland 56 vrouwen aan hart- en vaatziekten. De meeste diagnose- en behandelmethoden zijn in het verleden getest op mannen, maar nu blijken de symptomen bij vrouwen anders te zijn en minder goed te herkennen. 

Meer onderzoek nodig

Meer onderzoek naar het vrouwenhart is harder nodig dan ooit en dus is bewustzijn creëren door iets roods te dragen enorm belangrijk. Maar er is meer dat je kunt doen: het risico op hart- en vaatziekten bij jezelf verkleinen.

Weetje: zijn diepvriesgroenten minder gezond?

Weten dat het probleem bestaat en wat de risico's zijn, is één ding. Maar wat kun jij zelf doen om de kans op een dergelijke aandoening te verkleinen?

Hartstikke belangrijk

Een hele belangrijke factor daarin is voeding. Voor wie geen idee heeft waar hij of zij op moet letten, heeft de Hartstichting een aantal fijne tips. Wij zetten ze kort voor je op een rij:

 1. Eet gevarieerd. Wissel bijvoorbeeld vlees(vervangers), vis en ei met elkaar af en doe hetzelfde met brood, aardappelen, rijst en pasta.
   
 2. Wees zuinig met zout. Het verhoogt je bloeddruk. Voeg zelf zo min mogelijk toe en vermijd zoveel mogelijk kant-en-klare-producten. Wist je dat die maar liefst 80 procent van het zout dat we binnenkrijgen bevatten?
   
 3. Eet vezelrijke producten. Deze zijn goed voor je spijsvertering en je cholesterolgehalte. Ga altijd voor een volkoren-variant van brood, crackers en pasta, en eet dagelijks minstens 250 gram groente en 200 gram fruit.
   
 4. Kies onverzadigde vetten. Verzadigde vetten verhogen je cholesterol enorm. Eet dus ‘goede’ vetten zoals halvarine, margarine, olie, vette vis en noten, en geef de voorkeur aan magere en halfvolle producten.
   
 5. Drink genoeg én met mate. Zorg dat je minstens 1,5 liter drinkt per dag. Met water, thee, melk en koffie zit je goed, hou je in met frisdranken, sappen en alcohol. Drink daarvan maximaal één glas per dag. 

Last van migraine of hoofdpijn? Dit eten kan helpen.