Een kriebelende keel, verstopte neus en een lamlendig gevoel: griep op komst. Door de temperatuurswisseling zijn we allemaal vatbaarder voor vervelende virusjes. 

Hoe we daar het snelst weer van afkomen? CookLoveShare.nl legt drie huis-tuin-en-keukentips tegen griep en verkoudheid voor je langs de feit-of-fabellat.

Fan van de vijf-seconden-regel? Zo snel barst op de grond gevallen eten van de bacteriën.

Kippensoep

Een veelgehoorde tip tegen griep. Als je vroeger ziek was, zette je moeder een pan op het vuur: "goed voor je weerstand".

Fabel: de groenten in de soep kunnen natuurlijk geen kwaad, maar ontstekingsremmend werkt het niet. Feit is wel dat de warmte van de soep ervoor zorgt dat je neus gaat lopen, dit zorgt voor verlichting van de druk op je voorhoofdsholten.

Warme gemberdrank

Een warme drank met gember (ontstekingsremmend), citroen (vitamine C-boost) en honing (verzachtend) zou wonderen doen voor je weerstand.

Fabel: dit drankje werkt zeker verzachtend, maar is helaas geen medicijn. Wel is het een goedkoop alternatief voor keelpastilles en bruistabletten.

Ui naast je bed

Deze Oudhollandsche tip doet het goed in tijden van verstopte neuzen. Halveer een ui, leg hem op je nachtkastje als je gaat slapen en de volgende dag is je neus snotvrij.

Feit: zodra je je mes in een ui zet, ontstaat er een gas met de naam – onthoud deze voor Scrabble – ‘synpropaanthial-S-oxide’.

Zodra dit gas in contact komt met vocht, ontstaat er een bijtend zuur. Als je een ui snijdt, moet je ervan janken, maar als je slaapt en je ogen dicht zijn, lost dit het opgehoopte vocht in je voorhoofdsholten op. 

Het kan dus wel: 6x zo snipper je een ui zonder te tranen.

Uitzieken

Dus heb je het te pakken, dan is het een kwestie van uitzieken, goed drinken, rust nemen en je lekker laten verzorgen.