Heb je eindelijk dat lekkers in je hand waar je al de hele dag zin in hebt, valt het op de grond. Of je kleine veegt met een ferme zwaai zijn eten vanaf de tafel op de keukenvloer. Ga je het dan echt weggooien?

Voor dat soort momenten is de vijf-seconden-regel: als je het snel weer opraapt, kun je het nog prima eten. Of toch niet?

Handig: zo krijg je je houten snijplank écht schoon.

Dropped it like it’s hot?

Helaas voor fervent gebruikers van deze regel gooit nieuw onderzoek roet in het eten. Die theorie (binnen vijf seconden gebeurt er nog niet zoveel met op de grond gevallen voedsel) gaat namelijk voor bijna geen enkel product op. 

Dat blijkt uit onderzoek van de Rutgers University in het Amerikaanse New Jersey.

Razendsnel besmet

Volgens Dr. Donald Schaffner, professor voedingswetenschappen, raakt veel voedsel namelijk al binnen één seconde besmet. Dit is ook afhankelijk van het soort materiaal waar het op valt.

Voor het onderzoek gebruikte de universiteit vier verschillende soorten voedsel en vier ondergronden.

Alle etenswaren (watermeloen, gummibeertjes, brood en brood met boter) maakten een ‘vrije val’ boven iedere ondergrond (staal, keramische vloertegel, hout en tapijt). 

Elk product lieten de wetenschappers steeds 1, 5, 30 én 300 seconden liggen, om ze daarna stuk voor stuk uitvoerig te testen.

Nattevingerwerk

Hoe langer iets op de grond bleef liggen, hoe groter de besmetting werd. Staal en vloertegels bleken de meeste viezigheid over te dragen, watermeloen is het besmettelijkst en de gummiberen het minst.

"Hoe vochtiger een product, hoe sneller het gaat", verklaart Schaffner.

Geen lekker idee, dus, maar mocht het je gebeuren, zul je er in de meeste gevallen niet direct ziek van worden. Mits de stofzuiger en de dweil regelmatig uit de trapkast komen natuurlijk.

Wekelijks de leukste weetjes, lekkerste recepten én meer ontvangen in je mail? Maak hier dan nu een account aan.