Idealiter begint gezond eten op hele jonge leeftijd, maar laat je niet ontmoedigen wanneer je kind al wat ouder is. Het is namelijk nooit te laat om over te stappen op een gezond(ere) levensstijl. 

Deze vier strategieën helpen om jouw kind lekker én gezond te laten eten.

Doe het rustig aan

Probeer één voedingsmiddel per keer, zodat jouw kind niet overweldigd raakt en jij makkelijk kunt bijhouden welke voedingsmiddelen werken en welke niet.

Maak de regel dat jouw kind iets eerst drie keer moet proberen voordat het beslist of het lekker is of niet. 

Deze gezellige broodtrommels eet ieder kind leeg

Betrek je kind bij het koken

Laat jouw kind vanaf jongs af aan (vanaf 2 jaar) helpen in de keuken. Hierdoor bouwt het kind een gevoel van eigenwaarde en identiteit op.

Culinaire vaardigheden helpen ook de hersenen van kinderen te verbeteren en te ontwikkelen. Ze leren rekenen, lezen, creëren en plannen terwijl ze tegelijkertijd leren koken.

Maak koken leuk

Mix plezier met koken: dat verbetert de gehele kookervaring van een kind. Zet bijvoorbeeld leuke muziek op tijdens het samen koken.

Of maak iets geks zoals deze appelfrietjes met yoghurt mayonaise en aardbeien ketchup. Zo’n strategie maakt koken aantrekkelijk en cool.

Laat je kind kiezen

Kinderen houden van opties. Brainstorm samen over wat er op het weekmenu moet komen te staan. Zorg voor ideeën, laat je kind meebeslissen, kiezen tussen verschillende recepten en het boodschappenlijstje opstellen.

Kinderen kijken zo meer uit naar de maaltijden en jij krijgt de kans om hen te leren hoe een gezond gevuld bord eruit ziet.