Wat je eet voordat je onder de wol kruipt, kan je nachtrust aanzienlijk beïnvloeden: in goede én in slechte zin. Dus wie als een roos wil slapen, kan het beste deze snacks eten.

Er is een link tussen late-night calorieën en de kans op gewichtstoename. Je slaapt namelijk onrustiger als je 's avonds laat nog eet en dat kan vermoeidheid én eetbuien veroorzaken de volgende dag. 

Dit eten kun je beter laten staan vlak voor het slapengaan

Aan de andere kant is slapen met een lege, rammelende maag ook geen slim idee. De slaapkwaliteit kan hieronder lijden met als gevolg dat je moe en uitgehongerd wakker wordt. 

De oplossing: snoep één van onderstaande caloriearme, slaapverwekkende snacks zonder dat je er een opgeblazen gevoel van krijgt. 

Griekse yoghurt

Voor slechts 100 tot 150 calorieën, krijg je de ontspannende krachten van tryptofaan én de goede eiwitten uit de zuivelindustrie.

Ook kan yoghurt je maag helpen te kalmeren, zodat je minder kans hebt om wakker te worden met brandend maagzuur of indigestie.

Een appel met een lepel pindakaas

Appels hebben veel vezels en een bevredigende crunch. De eiwitten die in de pinda's of amandelboter zitten vullen ook zonder dat je er een zwaar gevoel van krijgt in je maag.

Worteltjes

Deze kleine oranje jongens zijn super voedzaam en vullen je maag net zo lang totdat je in slaap dommelt. En dat alles voor 4 vetvrije calorieën per wortel.

Banaan

Bananen zitten niet alleen bomvol verzadigde vezels en ontspannen tryptofaan (voor slechts 100 calorieën per stuk), maar ze zijn ook de perfecte late-night snack als je alles al hebt opgeruimd in je keuken.

Kersen

Dit fruit is één van de weinige voedingsmiddelen die van nature melatonine bevatten. Het hormoon melatonine wordt normaal geproken door je lichaam aaangemaakt, maar wordt ook vaak aan slaapmedicatie toegevoegd. Dus neem een handvol kersen en snurken maar.

Bekijk hier een onderzoek naar het effect van laat eten op het slaapgedrag.